Directorul general al BVB: Participarea extrem de redusă a investitorilor locali este cea mai mare problemă a Bursei de la București
Telex » Știri 17 aprilie 2019
Cea mai mare problemă a pieţei de capital din România este participarea foarte redusă a investitorilor locali, a declarat, la un eveniment de specialitate, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citat de Agerpres. „Nu sunt un mare specialist în tehnologia blockchain, dar aş putea să prevăd nişte tendinţe. Bursa din România este o piaţă de capital mică, chiar foarte mică, cu o dimensiune de numai 10% din PIB. Uniunea Europeană are în plan să ajungă cu pieţele de capital până la jumătatea următorului deceniu la o valoare de 100% din PIB. Ca să putem merge pe o direcţie corectă, trebuie să identificăm în mod corect problemele şi soluţiile. Una dintre probleme, cea mai mare a Bursei de Valori Bucureşti, este participarea extrem de redusă a investitorilor locali. Asta trebuie să fie prioritatea numărul zero pentru a spera la o piaţă de capital mult mai mare, mult mai ridicată ca dimensiune. De asemenea, o participare mult mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital, şi asta înseamnă să economiseşti în valori mobiliare, ar face ca piaţă primară să fie mult mai eficientă. Trebuie să explicăm cumva investitorilor individuali care sunt riscurile investiţiei la bursă şi să le spune de ce economiile lor trebuie să stea în valori mobiliare”, a afirmat Adrian Tănase.
Acesta a adăugat că o piaţă de capital depinde mult şi de o piaţă secundară, nu doar de o piaţă primară, iar scopul primordial ar fi ca investiţiile pe bursă să se facă în totalitate online. „Eu visez cumva ca investiţia la bursă să fie online în totalitate, paperless... O piaţă de capital nu stă numai într-o piaţă primară, ci şi într-o piaţă secundară eficientă. Eficientizarea pieţei secundare este un proces mai simplu decât eficientizarea pieţei primare. Bursa are aici iniţiativa Contrapărţii Centrale. Tehnologiile pot ajuta cumva, tehnologia blockchain poate ajuta la eficientizarea acestor procese, dar Contrapartea Centrală înseamnă mai mult decât tehnologia. Vrem să nu ne batem capul cu inovarea tehnologiilor, ci să închiriem o tehnologie de la un dezvoltator deja existent şi să fim ancoraţi cumva în dezvoltările din viitor. Contrapartea Centrală înseamnă capital la risc, nu doar tehnologie. Acest capital depinde, însă, de o decizie umană”, a subliniat directorul general al BVB.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice