Directorul general al FMI pledează pentru independența băncilor centrale, pe fondul presiunilor pentru reducerea dobânzilor
Numărul 12, 27 mar. - 2 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Băncile centrale se confruntă cu presiuni politice în creștere pentru a reduce dobânzile, în timpul unui an electoral major, dar responsabilii cu elaborarea politicii monetare trebuie să-și mențină independența, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Pe un blog postat pe site-ul FMI, Georgieva susține că băncile centrale care au o independență mai puternică reușesc să aibă mai mult succes în controlarea inflației și în ținerea sub control a așteptărilor inflaționiste.
"Sporesc solicitările pentru a reduce dobânzile, chiar dacă sunt premature, și probabil se vor intensifica, deoarece jumătate din populația lumii votează anul acesta. Riscul interferenței politice în luarea deciziilor băncii centrale și în numirile angajaților sunt în creștere. Guvernele și guvernatorii băncilor centrale trebuie să reziste acestor presiuni", apreciază șeful FMI. Oficialul a adăugat că succesul guvernatorilor băncilor centrale în prevenirea unor turbulențe financiare la nivel mondial în timpul pandemiei a fost rapid urmat de înăsprirea politicii monetare, pentru a contracara inflația. Ambele eforturi reprezintă o funcție a credibilității și independenței lor și trebuie respectate.
În contrast, a explicat Georgieva, în timpul perioadei de inflație ridicată din anii '1970, băncile centrale nu au avut mandate clare pentru a prioritiza stabilitatea prețurilor, nu au fost legi clare care să le protejeze autonomia și, ca rezultat, au fost deseori sub presiunea politicienilor pentru a reduce dobânzile.
Georgieva a citat un studiu al FMI care arată că în perioada 2007 și 2021 băncile centrale care beneficiau de o independență puternică au avut mai mult succes în controlarea inflației și în ținerea sub control a așteptărilor inflaționiste.
Guvernanța solidă este importantă pentru a asigura independența băncii centrale, dar și alte ramuri ale guvernului au responsabilități în sprijinirea atingerii obiectivelor băncilor centrale, inclusiv prin prudență fiscală.
"Adoptarea unor politici fiscale prudente, care să mențină un nivel sustenabil al datoriei, ajută la reducerea riscului 'dominanței fiscale' - presiunile asupra băncii centrale pentru a oferi guvernului finanțare la costuri scăzute, ceea ce în cele din urmă alimentează inflația", a avertizat directorul general al FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național