Directorul general al RetuRO: Peste 65.000 de operatori economici s-au înregistrat în SGR, până în prezent
Telex » Știri 7 decembrie 2023
Peste 65.000 de operatori economici s-au înregistrat în platforma Sistemului Garanție-Returnare (SGR), iar momentan continuă semnarea contractelor, a afirmat, la o conferință de specialitate, Gemma Webb, director general și președintele Directoratului RetuRO, compania care administrează SGR. "Când mă uit înapoi, îmi dau seama că timpul a trecut foarte repede. Suntem acolo unde plănuiam să fim într-un proiect atât de complex. Avem piloni diferiți, cum ar fi sistemul IT sau pornirea facilităților. Prima facilitate a fost deja lansată în județul Cluj, iar următoarea va fi deschisă în Timiș, în curând. De asemenea, avem peste 65.000 de operatori economici înregistrați pe platformă, iar momentan se semnează contracte. În plus, avem peste o mie de producători și importatori care au semnat contractele specifice și aceștia își înregistrează produsele în sistem. Deci, fiecare element funcționează, se mișcă, însă va dura un timp. Începem cu un sistem care, în decembrie și în ianuarie, va fi testat. Pe măsură ce vedem problemele și erorile care apar, le vom rezolva, ca să mergem mai departe. Cel mai important lucru este că ne concentrăm pe beneficii și acesta este beneficiul pe care îl aducem României, în lunile următoare", a spus Gemma Webb.
SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii vor plăti o garanție de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți și va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.
RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie care funcționează pe principiul "not for profit", ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial