Directorul Transgaz: Nu există riscul să rămânem fără gaze la iarnă sau să raționalizăm consumul populației
Telex » Știri 29 iunie 2022
România este în negocieri avansate pentru a importa gaze din Azerbaidjan, Egipt și Emiratele Arabe și nu există riscul ca la iarnă să rămânem fără gaze sau să raționalizăm consumul populației, a afirmat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, citat de Agerpres. El a participat la ceremonia organizată la Vadu, județul Constanța, cu ocazia începerii exploatării gazelor naturale în proiectul Midia (zăcămintele Ana și Doina), operat de compania Black Sea Oil & Gas.
„Din zăcămintele Ana și Doina intră în sistemul național 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care a fost prognozată cu mai mulți ani în urmă. Gazele sunt de foarte bună calitate, cu un conținut de metan de peste 90%. Ne vor ajuta să reducem dependența de gazele de import”, a spus Ion Sterian.
El a precizat că proiectul se derulează conform planului.
Potrivit lui Ion Sterian, pe timpul verii, consumul țării este între 13 și 15 milioane de metri cubi pe zi. „Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi. Astăzi avem 1,2 miliarde de metri cubi în depozite. Producția internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi inclusiv datorită Romgaz, care a început să pună în producție sonde din zăcământul Caragele și până la finalul anului producția Romgaz va crește, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2%-3%. La OMV Petrom, la fel, s-a stabilizat producția prin măsurile pe care le-au luat”, a menționat oficialul Transgaz.
Acesta a arătat că nu sunt motive să ne temem că la iarnă vom rămâne fără gaze: „Trebuie să fim optimiști. Noi nu suntem în situația altor țări, la iarnă, pentru că avem producția internă, și nu avem de ce să creăm panică”.
Întrebat dacă e cazul ca românii să-și reducă la iarnă consumul, el a răspuns: „Eu consider că noi, românii, am fost mereu chibzuiți. Nu e ceva imperios să venim cu măsuri de raționalizare, că nu este cazul”.
„Împreună cu Guvernul, cu Ministerul Energiei, suntem în discuții avansate cu Azerbaidjanul pentru importul de gaze, cu Emiratele Arabe Unite, cu compania de stat din Egipt pentru LNG, am operaționalizat conducta de tranzit pe reverse flow (ambele sensuri - n.r.), astfel încât putem primi inclusiv gaze de la terminalele turcești, de la Marea Mediterană și din Marea Marmara. Deci trebuie să fim optimiști. Sper ca într-o zi să se finalizeze și interconectarea dintre Grecia și Bulgaria” a adăugat Ion Sterian.
Întrebat dacă cele 3 milioane de metri cubi de gaze suplimentare care intră în sistemul național din această vară din zăcămintele Ana și Doina ar putea duce la scăderea prețului la iarnă, el a spus că prețul gazelor se formează pe bursă, însă un plus de 3 milioane de metri cubi la oferta de gaze înseamnă mult.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice