Dispeceratul Energetic Național poate relua alimentarea cu energie în maximum 6 ore, în cazul unui black-out
Telex » Știri 18 noiembrie 2021
Regulamentele europene în domeniul energiei prevăd ca, în cazul unui black-out, alimentarea cu electricitate a tuturor consumatorilor să fie reluată în maximum 6 ore, iar Dispeceratul Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica poate face acest lucru, a afirmat Virgiliu Ivan, directorul DEN, potrivit Agerpres. El a explicat că România funcționează interconectat, la nivel european, într-o infrastructură energetică din care fac parte 34 de țări și 41 de operatori de transport și sistem.
„La vârf de consum din perioadele cele mai dificile se înregistrează până la 600.000 de MW. Astfel că 2.000 - 3.000 de MW care ar putea fi importați de una sau alta dintre țări nu reprezintă foarte mult”, a precizat Virgiliu Ivan, în cadrul conferinței Focus Energetic. „Trebuie să știm, de asemenea, că, la nivel european, în cadrul acestui sistem, principalul aspect pe care îl urmărim este cel al solidarității. Este foarte important că suntem parte a acestui sistem interconectat, ENTSO-E, iar o problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalți, este o obligație”, a continuat reprezentantul DEN.
În 2015, au început să fie emise, pentru funcționarea operatorilor de transport și sistem, regulamente europene. S-a trecut de la manuale de operare la reglementări europene cu caracter de lege pe care le pun în practică toate țările europene. „Astfel că activitatea de prevenire a unor astfel de situații este foarte serios tratată. În caz de black-out, regulamentele stabilesc ca durata de repornire a alimentării să fie de maximum 6 ore, deci nu discutăm de întreruperi de alimentare care să afecteze populația Europei timp de zile. Dacă se întâmplă un astfel de eveniment, avem aceste capabilități de repornire în 6 ore, deci nu discutăm de ordinul zilelor”, a subliniat Ivan.
El a explicat că un black-out înseamnă că cel puțin jumătate din consumatorii sistemului energetic rămân nealimentați.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial