Dividendele plătite la nivel global au atins un nou record în trimestrul al doilea
Numărul 32-33, 21 aug. - 3 sept. 2018 » Lumea în care trăim
Dividendele plătite la nivel global au înregistrat o creștere de 12,9% în ritm anual în trimestrul al doilea, atingând o nouă valoare-record, de 497,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Janus Henderson Global Dividend Index, informează CNBC, citat de Agerpres.
Plățile au crescut în aproape toate regiunile lumii și noi recorduri au fost înregistrate în 12 țări, incluzând Franța, Japonia și SUA. Aceste evoluții vin pe fondul avertismentelor analiștilor că un iminent război comercial și tarifele vamale punitive introduse de SUA și China ar putea reprezenta un risc pentru acțiunile din întreaga lume.
Indexul Janus Henderson Global Dividend, care analizează dividendele plătite de cele mai mari 1.200 de firme în funcție de capitalizarea de piață, a terminat trimestrul al doilea la un nou record de 182 unități, ceea ce înseamnă că dividendele globale au crescut cu peste 80% după 2009. „Creșterea profitabilității companiilor duce la majorarea plăților dividendelor în toate părțile lumii. Efectele cursului de schimb au exagerat performanțele de bază”, a informat firma de asset management Janus Henderson într-un raport.
Datele pe trimestrul al doilea analizate de Janus Henderson sunt dominate de Europa continentală, deoarece două treimi dintre dividendele din regiune sunt plătite în această perioadă. Companiile europene au plătit dividende-record de 176,5 miliarde dolari, în creștere cu 18,7% în ritm anual, grație profiturilor mai mari înregistrate în 2017. Dividendele plătite de firmele din Franța, Germania, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca și Irlanda au atins noi recorduri. Doar câteva companii au redus sumele alocate pentru plata dividendelor, printre care Deutsche Bank, EDF și Credit Suisse.
Între timp, dividendele plătite de companiile americane în trimestrul al doilea au crescut cu 4,5%, până la nivelul-record de 117,1 miliarde dolari. O singură companie din 50 a redus sumele alocate pentru plata dividendelor. Cea mai mare firmă americană care a făcut acest lucru a fost GE, care a demarat un program de restructurare și încearcă să își reducă datoriile.
În restul lumii, indexul arată că dividendele din Canada le-au depășit pe cele din SUA, în timp ce, în Asia, creșterea dividendelor a fost de 13,5% în ritm anual în Hong Kong și de 46,9% în Singapore.
Creșterea solidă a dividendelor la nivel mondial a determinat Janus Henderson să își majoreze prognozele privind avansul dividendelor înregistrat pe ansamblul anului 2018, de la 6% la 7,4%.
Ben Lofthouse, director la Janus Henderson, a apreciat că investitorii în acțiuni vor profita de plăți-record și o creștere solidă, însă escaladarea disputelor comerciale între SUA și marile economii ar putea afecta în mod negativ profitabilitatea companiilor.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane