Dividendele plătite, la nivel global, în trimestrul doi au fost mai mici cu 108 miliarde de dolari din cauza pandemiei
Numărul 33-34, 25 aug.-7 sept.2020 » Lumea în care trăim
Dividendele plătite de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru al acestui an, un declin mai accentuat fiind înregistrat în Europa, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 care a afectat puternic companiile, arată un studiu realizat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson, transmite AFP, citată de Agerpres. Conform acestor date, dividendele totale plătite de companii în trimestrul al doilea au scăzut cu 108,1 miliarde de dolari până la 382,2 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai slab trimestru aprilie-iunie după 2012.
Janus Henderson Investors precizează că un sfert dintre companiile care erau aşteptate să plătească dividende în al doilea trimestru şi-au redus plăţile, iar o jumătate dintre companiile din acest grup pur şi simplu au anulat complet plata dividendelor. „2020 este pe cale să devină cel mai prost an de după criza financiară mondială”, subliniază Janus Henderson, care nu a cunoscut o astfel de degringoladă de la lansarea raportului său, în 2009.
Pe fondul restricţiilor de călătorie şi izolărilor care au afectat mari părţi ale globului în al doilea trimestru al anului, dividendele au scăzut în toate regiunile în această perioadă, cu excepţia Americii de Nord, şi aici factorul decisiv fiind rezistenţa companiilor canadiene.
Scăderea dividendelor a afectat cel mai mult UE şi Marea Britanie, unde plăţile s-au redus cu 45% respectiv 54%. În schimb, companiile canadiene, elveţiene şi japoneze au redus cel mai puţin dividendele plătite.
Fără surpriză, sectoarele cele mai afectate de criză sunt şi cele care au tăiat cel mai mult dividendele, în special cel financiar şi cel al consumului ciclic. În sens invers, companiile din sănătate şi comunicaţii au reuşit să îşi menţină dividendele.
Pe ansamblul anului 2020, Janus Henderson se aşteaptă la o scădere de 17% până la 23% a dividendelor mondiale, care ar urma să reprezinte totuşi o sumă cuprinsă între 1.100 şi 1.180 de miliarde de dolari.
Janus Henderson analizează, începând din 2009, dividendele plătite de 1.200 cele mai mari companii ale lumii după capitalizarea bursieră.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile