DNA: Angajați ai Finanțelor Publice Buzău, cercetați pentru trafic de influență și prestări de servicii contabile operatorilor economici privați pe care trebuiau să îi controleze
Telex » Știri 4 februarie 2022
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile a unor angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Buzău, informează Direcția, într-un comunicat.
Persoanele cercetate aveau atribuții în controlul operatorilor economici privați. Șeful Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul AJFP Buzău se află printre acestea, în sarcina acestuia fiind reținută comiterea de trafic de influență, potrivit DNA.
„În perioada mai-iulie 2021, inculpatul D. L., în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat promisiunile făcute de omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, constând inițial în remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) și, ulterior, a unei sume de bani (jumătate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plată), pentru a-și exercita influența pe care a fi lăsat să se înțeleagă că o are asupra șefului Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Fizice din cadrul AJFP Buzău și asupra subordonaților săi. Concret, inculpatul trebuia să-i determine pe aceștia să aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalităților în cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta îl înregistra ca impozit”, se menționează în comunicat.
Alți cinci angajați ai AJFP Buzău, inspectori și consilieri superiori, sunt acuzați că ar fi comis fapte legate de „îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată”.
În perioada martie-august 2021, deși aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privați, persoanele cercetate „ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activității contabile”, precizează DNA. Tariful perceput pentru activitatea desfășurată de aceștia ar fi început de la minim 300 lei/lună, în funcție de volumul de acte care urma să fie procesat.
Toți aceștia au fost plasați sub control judiciar, iar în cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane, au conchis procurorii DNA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara