DNSC avertizează asupra unei variante de malware pentru Android care fură informații sensibile de la utilizatori
Telex » Știri 18 ianuarie 2022
Dispeceratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează în legătură cu mesajele de tip SMS, nesolicitate, primite de utilizatori din România, în care erau informați că ar urma să primească un pachet prin curier rapid, acestea fiind de fapt tentative de atac tip phishing, relatează Agerpres. „În spatele acestui mesaj se află o tentativă de atac tip phishing, o încercare a atacatorilor de a extrage date sensibile de la utilizatori. Acest atac conține și o componentă de răspândire de malware, care se activează în momentul în care mediul de pe care se face click este unul cu sistem de operare Android. Mesajele sunt create astfel încât să pară a veni de la un serviciu de curierat (DHL) și furnizează un link pentru instalarea unei aplicații de urmărire a comenzilor. De fapt, utilizatorul nu instalează o aplicație legitimă, în realitate pe dispozitiv instalându-se o variantă de malware denumită Flubot”, semnalează reprezentanții DNSC într-o postare pe pagina de Facebook a instituției. .
Specialiștii DNSC atrag atenția că nu este prima dată când acest tip de atac vizează utilizatori din România. Flubot este o variantă de troian bancar care afectează dispozitivele care rulează sistemul de operare Android. Această variantă de malware pentru terminalele mobile are rolul explicit de a extrage credențiale de acces de pe dispozitive, cu focus pe detalii financiar-bancare.
„Pentru toate celelalte cazuri, în care utilizatorii folosesc alte sisteme de operare, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri care găzduiesc campanii de tip scam. În plus, pentru răspândirea rapidă către alte potențiale victime, Flubot obține accesul la contactele din telefonul victimei, cărora le trimite același mesaj menționat”, menționează DNSC.
Pentru a se proteja de acest tip de amenințare online, echipa Directoratului recomandă utilizatorilor să evite accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute; să acorde permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități; să verifice și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile.
De asemenea, experții recomandă utilizarea de soluții antivirus și actualizarea constantă a semnăturilor acestora (update); activarea opțiunii de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute; actualizarea sistemului de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat; utilizarea unei soluții de securitate (antivirus) pe dispozitiv.
„Dacă realizați că ați căzut victimă acestui tip de atac evitați cu orice preț autentificarea pe conturi fără a realiza o resetare din fabrică a dispozitivului sau recuperarea datelor dintr-un backup creat după instalarea aplicației malițioase”, este sfatul experților în securitate cibernetică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice