Doar 13% din persoanele din UE care au ieșit la pensie în 2023 au continuat să lucreze
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Analize și sinteze
Majoritatea persoanelor din Uniunea Europeană care au ieșit la pensie în 2023 au încetat să mai lucreze și doar 13% dintre acestea au continuat să lucreze, România fiind la coada clasamentului, cu doar 1,7% dintre pensionari care lucrau și după pensionare, conform datelor privind sondajul EU-LFS publicate de Eurostat, relatează Agerpres. Țările baltice au cea mai mare pondere a persoanelor care continuă să lucreze și după ce au primit prima pensie pentru limita de vârstă, pe primul loc fiind Estonia (54,9%), urmată de Letonia (44,2%) și Lituania (43,7%). La polul opus, cea mai mică pondere se înregistra în Spania (4,9%), urmată de Grecia (4,2%) și România (1,7%).
Principalul motiv pentru care oamenii continuă să lucreze și după ce au ieșit la pensia de limită de vârstă este acela că le place să lucreze și vor să fie productivi (cum au declarat de 36,3% dintre persoane) sau din nevoi financiare (28,6%). Dorința de a menține integrarea socială (11,2%) și atractivitatea financiară a serviciului (9,1%) au fost menționate, de asemenea, ca motive pentru a continua să lucreze. O mică pondere, 3,5%, continuă să lucreze pentru că și partenerul lor este angajat.
Danemarca (61%), Țările de Jos (59,6%) și Italia (51,7%) au cele mai mari procente de oameni care continuă să lucreze și după ce au ieșit la pensie pentru că le place. Pe de altă parte, necesitățile financiare sunt principalul motiv pentru care pensionarii continuă să lucreze în Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgaria (53,6%). Vârsta medie de pensionare pentru limita de vârstă este de 64 de ani și peste în Danemarca, Țările de Jos și Suedia. Cele mai mici vârste de pensionare, sub 60 de ani, se înregistrează în Slovenia, Grecia, România (59,5 ani) și Austria.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane