Doar 6,6% din deșeurile textile sunt reutilizate sau reciclate în UE
Telex » Știri 8 mai, 9:30
Din cele 11 milioane de tone de deșeuri textile produse de consumatorii europeni în 2019, doar 6,6% au fost reutilizate sau reciclate în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat de ONG-ul Zero Waste Europe (ZWE), informează AFP, preluată de Agerpres. Marea majoritate a acestor deșeuri textile au fost incinerate sau aruncate în țările din UE, totalizând 8,41 milioane de tone (76,7% din cele 11 milioane de tone).
Deșeurile textile exportate în afara granițelor europene (majoritar în Africa și Asia) reprezintă 16,7% (1,83 milioane de tone).
Aproximativ 1,7% din aceste deșeuri sunt reutilizate în Europa (0,19 milioane de tone) și 4,9% sunt reciclate pe continentul nostru (0,54 milioane de tone), potrivit raportului întocmit de Zero Waste Europe, care se bazează pe date furnizate de Comisia Europeană.
Conform unei proiecții computerizate, același ONG estimează că peste 15 milioane de tone de deșeuri textile vor fi produse de consumatorii europeni în 2035.
Totodată, din cele 12 milioane de tone de textile comercializate pe piața europeană în 2019, doar 33% au fost produse în Europa, a constatat ZWE.
Același ONG notează că "reciclarea textilelor în Europa rămâne un sector foarte mic, în timp ce textilele la mâna a doua reprezintă un segment mai bine stabilit".
Politicile din anumite țări în domeniul economiei circulare sunt "mai avansate decât în altele", iar Franța se remarcă din acest punct de vedere, a raportat ZWE.
Rata de colectare și de reciclare a deșeurilor textile din Franța este "net superioară mediei europene", a subliniat același ONG, care avertizează totuși asupra faptului că datele nu sunt pe deplin comparabile, mai ales pentru că anii de referință nu sunt aceiași: 2022 pentru Franța și 2019 pentru UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice