Doar patru bănci din Europa erau conduse de femei în 2022
Numărul 36, 13-19 sep. 2023 » Roza vânturilor
Femeile sunt în continuare subreprezentate în pozițiile de senior management la băncile europene, potrivit unui raport care scoate în evidență faptul că nouă bănci nu aveau nicio femeie în board-ul lor superior, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Doar 23% din pozițiile de manageri de nivel executiv la băncile europene erau ocupate de femei în 2022, arată un studiu realizat de agenția de rating DBRS Morningstar. În plus, este vorba de un procentaj care nu a suferit modificări în ultimii doi ani.
Când vine vorba de pozițiile de CEO, doar patru din cele 62 de bănci europene analizate aveau o femeie în postul de director general în 2022. Chiar dacă au existat presiuni pentru o mai mare diversitate de gen la vârful companiilor, iar unele țări au introdus chiar și cote pentru femei în board-urile companiilor, este încă o raritate să vezi egalitate între femei și bărbați la eșaloanele de vârf ale industriei europene de servicii financiare.
În 2022, femeile ocupau 38% din totalul pozițiilor din board-urile băncilor europene, un progres ușor față de 36% în 2021, arată autorii studiului. Anul trecut, Uniunea Europeană a impus ținta ca femeile să dețină cel puțin 33% din toate pozițiile de director în board în luna iunie 2026 și țările membre urmează să introducă penalități pentru nerespectarea obiectivului.
"Unul dintre principalele argumente în favoarea impunerii de cote de gen în board-urile companiilor este acela că o pondere mai mare a femeilor în board ar trebui să atragă mai multe femei talentate în companie și să crească prezența femeilor la toate nivelurile echipei manageriale și în forța de muncă. Pe baza analizei noastre, am găsit o corelație pozitivă între prezența femeilor în board și la nivel executiv, ceea ce sugerează că o pondere mai mare a femeilor în Consiliul director are un impact pozitiv asupra numărului de femei care au poziții de executive", subliniază analiștii Charlotte Cervin și Elisabeth Rudman.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile