Document IFAC „Revizuiri ale Codului referitoare la definiția echipei misiunii și a auditurilor grupurilor”, disponibil în limba română
Numărul 4, 5-11 feb. 2025 » Direct de la sursă
Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA) a publicat revizuirile finale ale Codului internațional etic pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale de independență) (denumit în continuare „Codul”) pentru a aborda în mod holistic diferitele aspecte legate de independență în cadrul unui audit al situațiilor financiare ale grupului.
Revizuirile tratează, de asemenea, independența și alte implicații ale modificărilor aduse definiției unei echipe a misiunii pentru a se alinia cu modificările aduse definiției aceluiași termen în Standardele internaționale de audit (ISA) și în Standardele internaționale privind managementul calității (ISQM) ale Consiliului pentru standarde internaționale de audit și asigurare (IAASB).
Printre altele, revizuirile:
– Consolidează și clarifică principiile de independență care se aplică:
- Persoanelor implicate într-un audit de grup, inclusiv cele din cadrul sau angajate de firme care auditează componente ale unui grup.
- Firmelor implicate în auditul grupului, inclusiv firmele din cadrul și din afara rețelei firmei de audit a grupului.
– Precizează necesitatea și conținutul unei comunicări adecvate privind aspectele legate de independență între firma de audit a grupului și firmele de audit ale componentelor care participă la auditul grupului.
– Modifică definițiile termenilor „echipa misiunii„ și „echipă de audit” din Cod pentru a recunoaște structurile diferite și în continuă evoluție ale echipelor misiunilor.
Pentru a afla mai multe despre acest subiect consultați Reglementarea finală care este disponibilă în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Norme internationale si ghiduri.
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia