Documente de lucru ale ECGI din seriile Finanțe și Drept
Numărul 8, 7-13 martie 2017 » Direct de la sursă
În cadrul parteneriatului cu Rețeaua pentru Cercetare în Științe Sociale (SSRN), Institutul European pentru Guvernanța Corporativă (ECGI) publică documente de lucru din seriile Finanțe și Drept, principalul obiectiv al acestora fiind de a promova lucrări de cercetare pe teme conexe guvernanței corporative, ai căror autori sau coautori sunt membri ai grupului de cercetare al ECGI. Întreaga serie de documente de lucru Finanțe și Drept este disponibilă online, pe site-ul ECGI.
Tot pe site-ul Institutului sunt publicate mai multe detalii despre cum puteți deveni membru cercetător al ECGI și despre cum puteți publica o lucrare prin intermediul Institutului.
Una dintre lucrările recent publicate este cea elaborată de Guido Ferrarini, profesor la Universitatea din Genova și membru ECGI, intitulată Să înțelegem rolul guvernării corporative în instituțiile financiare, ce tratează reforma dreptului corporativ în instituțiile financiare. Autorul este de părere că „este posibil ca pendularea între guvernanța corporativă și reglementările financiare să fi mers prea departe, ca rezultat al unor așteptări nerealiste și idealizate pe care le au adesea reformatorii; (…) guvernanța corporativă trebuie să recâștige o parte din terenul pierdut, poate chiar prin afirmări spontane ale rolului important pe care îl au consiliile de administrație în cadrul instituțiilor financiare și printr-o dereglementare prudentă a mecanismelor de guvernanță de către autoritățile de supervizare”.
Lucrarea cercetează modul în care, după criza financiară declanșată în 2008, numeroasele falimente bancare au fost atribuite, în mare măsură, unei guvernanțe corporative deficitare. Ca urmare, reglementarea și supervizarea au fost intensificate pentru a completa, uneori chiar pentru a înlocui, în cazuri considerate mai grave, guvernanța corporativă a instituțiilor financiare.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane