Documente private din Arhivele Regale ale Marii Britanii, disponibile online
Numărul 3, 31 ian. - 6 feb. 2017 » Roza vânturilor
Scrisori private, documente, facturi și meniuri din Arhivele Regale ale Marii Britanii sunt acum disponibile online, prin programul The Georgian Papers, relatează News.ro. Programul de digitalizare a documentelor regale, lansat în 2015 de regina Elisabeta a II-a, cuprinde peste 33.000 de documente care fac referire la perioada georgiană, inclusiv scrisori intime ale regelui George al III-lea (1760-1820), care sunt acum accesibile publicului.
Totodată, programul amintit are în vedere digitalizarea altor 317.000 de documente și crearea unei arhive care să fie deschisă întregii lumi.
Potrivit sursei citate, în Arhivele Regale există 350.000 de documente din perioada georgiană, iar 15% dintre acestea nu au fost publicate niciodată. Scrisori trimise de regii George I, George al II-lea, George al IV-lea și William al IV-lea vor fi, de asemenea, disponibile publicului. Din 1912, documentele au fost păstrate în Arhivele Regale din turnul Palatului Windsor, unde accesul fizic la acestea a fost restricționat.
Printre primele documente digitalizate se numără corespondența dintre regele George al III-lea și guvernul său, multe dintre eseurile sale pe subiecte precum despotismul și Războiul de Independență din America, dar și o ciornă a unei scrisori de abdicare scrise de rege în timpul războiului amintit, în martie 1783, care este arătată pentru prima dată publicului. Jurnalele reginei Charlotte sunt, de asemenea, disponibile online.
Cei interesați pot consulta arhiva documentelor georgiene aici.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național