Documentele prevăzute de OUG nr. 92/2020 pentru solicitarea sumei de 41,5% din salariul brut al angajaților, publicate în Monitorul Oficial
Numărul 21-22, 2-15 iunie 2020 » Curier legislativ
Documentele pe care trebuie să le depună angajatorii pentru decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a sumei de 41,5% din salariul de bază brut al angajaților, în baza prevederilor OUG nr. 92/2020, au fost aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și publicate în Monitorul Oficial nr. 481/05.06.2020.
Ordinul președintelui ANOFM nr. 457/2020 cuprinde modelul cererii pe care trebuie să o semneze reprezentantul legal al societății, declarația pe propria răspundere a angajatorului, precum și lista persoanelor pentru care se solicită decontarea sumei prevăzute de art. I alin. (1) din OUG nr. 92/2020.
Amintim că OUG nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative prevede că, începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați:
- au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020 (indemnizația de șomaj tehnic) sau
- au avut contractele individuale de muncă suspendate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii și nu au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic în perioada stării de urgență sau alertă
beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
Pentru a beneficia de această facilitate, angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. Această obligație nu se aplică în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.
Potrivit actului normativ, în vederea decontării acestor sume, angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaților care beneficiază de prevederile OUG nr. 92/2020 și ulterior, începând cu data de întâi până la data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de această sumă, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a sumelor amintite se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori, potrivit legii, a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane