Donald Trump a solicitat Trezoreriei SUA să oprească emiterea monedei de un cent, considerată prea costisitoare
Numărul 5, 12-18 feb. 2025 » Lumea în care trăim
Președintele american Donald Trump i-a cerut secretarului Trezoreriei să oprească emiterea monedei de un penny (sau cent, a suta parte dintr-un dolar), considerată prea costisitoare, în scopul reducerii cheltuielilor publice, transmite AFP, preluată de Agerpres. „Mult prea mult timp, Statele Unite au emis monede de un cent care ne costă în realitate mai mult de doi cenți. Asta e risipă!”, a scris Trump pe rețeaua sa socială Truth Social.
„I-am cerut secretarului Trezoreriei să oprească producerea de noi monede de un cent. Să eliminăm risipa din bugetul marii noastre națiunii, chiar dacă este cent cu cent”, a adăugat el.
Miliardarul Elon Musk, care supervizează comisia pentru eficiență guvernamentală (DOGE), a pus în discuție acest subiect în ianuarie, amintind într-un mesaj pe X costul emiterii unui penny. Dezbaterea nu este nouă în SUA, unde mai multe proiecte de lege în acest sens au fost înaintate în Congres, fără a fi însă adoptate. Decretul lui Trump va trebui, probabil, și el aprobat de Congres.
Însă actualul secretar al Trezoreriei, Scott Bessent, ar putea pur și simplu să ordone stoparea emiterii monedei penny, a afirmat în ianuarie profesorul de economie Robert Triest de la Universitatea Northeastern.
Prețurile vor fi ajustate probabil cu aproximativ 0,05 dolari în caz de renunțare la penny, a apreciat el.
Donald Trump a făcut din reducerea cheltuielilor publice o prioritate a noii sale administrații, o misiune pe care le-a încredințat-o lui Elon Musk și echipei acestuia de la DOGE.
Alte țări au renunțat deja să mai emită monede de un cent, cum a fost cazul Canadei în 2012, care a invocat, de asemenea, costurile de producție prea mari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc