„Dorința de perfecționare este direct proporțională cu pasiunea pentru ceea ce faci”
Numărul 37, 25 sept. - 1 oct. 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Alina Trifan, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Neamț
Alexandra Rizea: Cum evaluați propriul dvs. parcurs profesional din perspectiva valorificării vocației și cunoștințelor acumulate, astfel încât să menționați cititorilor principalii factori care permit să se presteze servicii contabile de înaltă calitate?
Alina Trifan: Drumul meu profesional a început odată cu angajarea la o firmă de contabilitate. Urmasem cursurile Colegiului de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar cunoștințele pe care le-am dobândit au relevat, tot mai pregnant, apetența mea față de cifre, față de rigoare, față de gândirea și acțiunea logică, toate acestea regăsindu-se în caracteristicile esențiale ale contabilității. În consecință, am hotărât să aplic și la Academia de Studii Economice din București pentru că „niciodată nu e prea târziu; prea târziu să începi din nou, să fii fericit”. Am citat-o pe Jane Fonda. Iată, deci, o deviză care s-a concretizat în opțiunea mea profesională. În timpul studiilor am avut oportunitatea de a lucra – cum am mai precizat – în cadrul unei firme de contabilitate și expertiză contabilă, ceea ce a reprezentat rampa mea de lansare. Fac această remarcă, deoarece, în urmă cu câțiva ani, am decis să îmi înființez propria firmă. Personal, pot afirma că am înțeles să mă preocup permanent de pregătirea mea profesională continuă, deoarece dorința de perfecționare este direct proporțională cu pasiunea pentru ceea ce fac.
După ce ați trecut în revistă principalele momente ale afirmării dvs. în profesie, vă propunem să vă referiți, mai pe larg, la locul și rolul pregătirii permanente în asigurarea unei legături organice între fundamentele teoretice și practica de zi cu zi.
În urma experienței pe care am acumulat-o la locul de muncă, pot afirma că teoria pune bazele cunoașterii unei profesii, însă, în cazul contabilității, practica nu se bazează în totalitate pe cunoștințele teoretice, întrucât zilnic interacționăm cu diferite tipuri de oameni și întâlnim cazuri diverse, ceea ce ne plasează într-o continuă provocare. Trebuie să găsim soluțiile optime pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate, consolidând astfel colaborarea expert contabil–client și viceversa. În același timp, „clădim” o interfață pentru legăturile dintre Agenția Națională de Administrare Fiscală și contribuabil într-un mod cât mai plăcut și eficient.
Ce considerați că este mai important în exercitarea profesiei după dobândirea calității de membru al CECCAR? Care este raportul dintre drepturi și îndatoriri rezultat din această calitate, atât în cazul dvs., cât și în cel al colegilor din filială?
După dobândirea calității de membru al CECCAR, unul dintre cele mai importante beneficii constă în asigurarea comunicării continue, în primul rând pe teme profesionale, cu colegii din filială, întrucât, astfel, se consolidează relațiile interpersonale, ceea ce generează și o implicare mai activă în acțiuni care ne interesează pe toți în vederea îndeplinirii obligațiilor care ne revin, inclusiv în sfera civică. O altă caracteristică importantă vizează lucrul în echipă, deoarece presupune încredere, dar îi și determină pe membri să interacționeze, să se susțină și să nu gândească într-o manieră individualistă. Totodată, o echipă bine „construită” permite concentrarea fiecăruia pe valorificarea propriilor talente și competențe, dar într-o viziune care reprezintă o sinteză a interesului comun. De asemenea, remarc, din nou, rolul foarte important al schimbului de experiență între membrii filialei cu prilejul întâlnirilor, cursurilor, simpozioanelor și altor manifestări organizate cu acest scop.
Referindu-ne tot la experiențele personale și de echipă, vă rugăm să vă prezentați opinia referitoare la un posibil mesaj pe care ați dori să-l transmiteți colegilor aflați la început de carieră, astfel încât să se afirme, la rândul lor, prin rezultate notabile, pe piața serviciilor contabile.
Tot ceea ce transmit colegilor aflați la început de carieră poate fi restrâns într-un simplu citat cu un mesaj puternic: „Toată munca făcută bine ne completează și ne împlinește personalitatea”. Fie că muncesc individual sau sunt parte dintr-o echipă, trebuie să depună toate eforturile pentru a se afirma și a-și clădi un viitor în domeniul serviciilor contabile. Fiecare membru de succes din cadrul CECCAR s-a aflat, la un moment dat, la început, iar prin sacrificiu, prin pasiune, prin cunoștințe îmbogățite continuu a reușit să obțină rezultatele cu care se mândrește în prezent.
Întrucât performanța în profesie este tot mai puternic condiționată de însușirea și aplicarea cerințelor erei digitale, care sunt preocupările dvs., ale Filialei CECCAR Neamț, în ansamblu, pentru promovarea cât mai eficientă a noilor tehnologii?
Este cunoscut că devenim tot mai dependenți de tehnologie. Ceea ce era de neînchipuit în urmă cu 25 de ani reprezintă acum elemente comune, obișnuite ale vieții noastre de astăzi. Evident, dorim permanent tot mai mult. În primă instanță, era digitală aduce oportunități ce schimbă profund cadrul vieții oamenilor. Prin apelul la stocurile de date, „limitele neurologice” se depășesc. Prin rețelele de informare puse la dispoziție de CECCAR, fiecare are noi oportunități de job și își poate pune tot mai bine în valoare capacitățile, oriunde ar trăi. Aș vrea să închei interviul cu un citat de care toți ar trebui să ținem seama: „Trăim un moment al istoriei în care schimbarea se produce atât de rapid încât ajungem să observăm prezentul abia atunci când a început deja să dispară”. L-am citat pe R.D. Laing, atât pentru capacitatea de a sintetiza o orientare fundamentală în profesie, cât și pentru îndemnul implicit pe care-l conține mesajul său nu numai de a ne adapta schimbărilor, ci și de a promova schimbările în bine, pentru noi, în folosul propriu, al colegilor, al comunității profesioniștilor contabili, de fapt al țării întregi.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial