Două luni de teatru în aer liber: Festivalul Bucureștii lui Caragiale, în Parcul Cișmigiu din Capitală
Numărul 27-28, 14-27 iulie 2020 » Roza vânturilor
După o lungă perioadă de cultură online, bucureștenii vor avea din nou acces la spectacole de teatru pe tot parcursul verii și începutul toamnei. Cea de-a opta ediție a festivalului „Bucureștii lui Caragiale”, organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, va avea loc în Parcul Cișmigiu, pe o scenă amenajată în aer liber, pe parcursul a 10 weekend-uri din perioada 18 iulie - 20 septembrie, respectiv: 18-19 iulie, 25-25 iulie, 1-2 august, 8-9 august, 15-16 august, 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie și 19-20 septembrie.
Desfășurată sub motto-ul #SusținemCulturaRO, ediția din acest an își extinde repertoriul în afara operei lui Caragiale și invită toate teatrele din București să prezinte, în cadrul evenimentului, cele mai de succes spectacole de teatru. „În contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, proiectul «Bucureștii lui Caragiale» își propune să susțină scena teatrală a Bucureștiului – instituții publice și teatre independente – oferind o platformă de promovare a activității lor, în condițiile în care nu toate teatrele din București dispun de infrastructura necesară pentru a își reorganiza activitatea în spații deschise”, se precizează într-un comunicat al ARCUB.
De la teatru pentru copii, producții independente, comedii muzicale, clasice și contemporane, din programul festivalului fac parte spectacole ale teatrelor de stat și independente din Capitală, ce au fost adaptate pentru spații deschise. Printre participanții ediției se numără Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, UNATC, Teatrul Excelsior, Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru Copii, În Culise, Teatrul Ţăndărică, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Creart, Teatrul Coquette, Teatrul Arte Dell'Anima, Teatrul Elisabeta și Teatrul Stela Popescu.
Accesul este gratuit și se face în baza unei rezervări online. Mai multe detalii despre programul festivalului, modalitatea de rezervare și regulamentul de acces vor fi disponibile pe www.arcub.ro.
Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 așa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.
Festivalul „Bucureștii lui Caragiale” a fost inițiat în anul 2012, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg. Festivalul a fost inspirat de manifestarea „D-ale Bucureștilor, carnaval la 1900” din Capitală, care a recreat atmosfera Micului Paris începând cu anul 1993 și, ulterior, după o pauză de câțiva ani, în 2008, la Curtea Veche a Palatului Voievodal. Creat pentru a aduce opera caragialiană cât mai aproape de publicul bucureștean, festivalul în forma actuală, „Bucureștii lui Caragiale”, s-a desfășurat, pe rând, în Centrul Istoric al Capitalei, în Parcul Izvor și, începând din anul 2017, este găzduit de cea mai veche grădină a Capitalei, Parcul Cișmigiu. În contextul actual, festivalul are, potrivit organizatorilor, scopul de a asigura continuitatea operatorilor culturali și de a încuraja consumul cultural la nivel local.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane