Două milioane de locuri de muncă vacante în companiile din Germania
Numărul 2-3, 18-31 ian. 2023 » Lumea în care trăim
Lipsa forței de muncă se agravează în Germania, numărul locurilor de muncă vacante ajungând la două milioane, arată un studiu publicat de Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK), informează AFP, preluată de Agerpres. După ce a derulat un sondaj în rândul a 22.000 de companii germane, DIHK susține că mai mult de jumătate din acestea (53%) au declarat că au dificultăți în a acoperi posturile vacante din cauza lipsei de muncitori calificați. Potrivit DIHK este cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.
"Putem presupune că aproximativ două milioane de locuri de muncă vor rămâne vacante", a avertizat președintele DIHK, Achim Dercks, adăugând că aceasta se traduce într-o diminuare a producției cu aproape 100 de miliarde de euro.
"Lipsa de angajați calificați este nu doar o povară pentru companii, dar pune în pericol și succesul în sarcinile importante în viitor precum tranziția energetică, digitalizarea și extinderea infrastructurii", a spus Achim Dercks.
Germania, prima economie europeană, se confruntă de mai mulți ani cu o lipsă de mână de lucru ca urmare a îmbătrânirii populației, lipsă care afectează sectoare cheie precum industria, sănătatea, hotelurile și restaurantele sau construcțiile. Fenomenul s-a agravat, atât în Germania cât și în numeroase țări occidentale, după pandemia de coronavirus.
Printre posibilele soluții la această problemă, care merită analizate, DIHK menționează un echilibru mai bun între viața privată și viața profesională a salariaților, o mai mare participare a persoanelor în vârstă pe piața muncii și reducerea birocrației. Însă DIKH a făcut mai ales un apel pentru facilitatea imigrației mâinii de lucru și a pregătirii profesionale a străinilor, în special a ucrainenilor, care au ajuns recent în Germania.
Coaliția la putere la Berlin a ajuns în luna noiembrie a anului trecut la un acord cu privire la un sistem de imigrație pe bază de puncte, inspirat după modelul canadian, pentru a atrage non-europeni și a facilita politica de naturalizare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice