Două românce, în topul celor 50 de femei cu influenţă în domeniul securităţii cibernetice în Europa în anul 2019, realizat de SC Media UK
Numărul 44, 19-25 nov. 2019 » Conectarea la era digitală
Publicaţia de cybersecurity SC Media UK, a publicat zilele trecute lista celor 50 de femei cu influenţă în domeniul securităţii cibernetice în Europa în anul 2019, top în care au fost incluse şi două românce, Maria-Manuela Catrina şi Andrea Radu, informează Agerpres. Conform sursei citate, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în fostul Minister al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a contribuit la pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Mandatul ei a inclus domenii mult mai vaste şi specializate, cum sunt securitatea cibernetică, inteligenţa artificială şi robotica, promovarea femeilor în tehnologie (prin proiectul Women In Tech). Pe lângă gestionarea dosarelor legislative care au decurs din agenda digitală a UE în cadrul Consiliului de Transport, Telecomunicaţii şi Energie (TTE), a coordonat şi o serie de grupuri naţionale la nivel înalt însărcinate să asigure securitatea şi rezilienţa infrastructurii IT şi de telecomunicaţii din România. În 2018, Maria-Manuela Catrina a ajutat la fondarea iniţiativei Women4Cyber a Organizaţiei Europene de Securitate Cibernetică, care a fost dezvoltată pentru a spori participarea femeilor în domeniul cibernetic.
Andrea Radu este director de strategie pentru evaluare şi transformare cibernetică la EMEA-Deloitte Belgia, funcţie din care sfătuieşte organizaţiile cum să-şi interpreteze riscurile de afaceri şi ameninţările cibernetice pentru a defini o strategie de securitate axată pe construirea rezilienţei cyber, să anticipeze tendinţele viitoare şi astfel să-şi îndeplinească obiectivele de afaceri. În calitate de şef al Women-in-Cyber la Deloitte Belgia şi de fondator al Reţelei Belgiene pentru Femei în Securitate (BNWIS), se concentrează pe aspecte diferite şi pe atragerea talentului feminin în industrie.
Personalităţile incluse în Top 50 au fost evaluate ţinându-se cont de o serie de criterii obiective: participări şi luări de cuvânt la conferinţe în domeniul securităţii cibernetice, articole şi cărţi publicate, dovezi demonstrate ale implicării şi expertizei în cyber-security, activitate susţinută pe reţelele de social media, postări şi tweet-uri, dar şi pe baza discuţiilor informale şi a implicării în comunităţile internaţionale şi reţelele profesionale.
În Top 50 au fost incluse personalităţi din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Macedonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. Printre femeile din top se numără: Mariya Gabriel, comisar european pentru Economie şi Societatea Digitală; Despina Spanou, director pentru Societatea Digitală şi Securitate Cibernetică la Comisia Europeană; Lise Fuhr, director general al Asociaţiei Europene a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO); Elena Santiago, director general al CEN şi CENELUC, organisme europene de standardizare, care oferă soluţii în domeniul securităţii cibernetice; Catherine de Bolle, director executiv al EUROPOL; Pia Rantala-Engberg, ambasador al Finlandei în Italia, Malta şi NATO.
SC Media UK este principala sursa de informare pentru profesioniştii din domeniul securităţii cibernetice din Marea Britanie şi Europa, care au nevoie de informaţii privind strategii IT de securitate, cele mai bune practici de protecţie a datelor, reglementări guvernamentale şi tehnologii actuale de securitate IT.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice