Dragoș Anastasiu (APT): Turismul de masă va fi afectat din cauza creșterii prețurilor la gaze și energie și acolo vor fi reașezări de piață
Numărul 37, 21-27 sep. 2022 » Roza vânturilor
Turismul de masă va fi afectat pe fondul exploziei prețurilor la gaze și energie și acolo vor fi reașezări de piață, a declarat, pentru Agerpres, omul de afaceri Dragoș Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Turism (APT), adăugând că nu este o perioadă foarte ușoară pentru turismul internațional și cel românesc. „Venim cu toții după o perioadă grea și am crezut că, odată cu trecerea pandemiei, lucrurile își vor reveni la normal, pentru că după doi ani de restricții toată lumea a vrut să călătorească, să facă ceva, fie în propria țară - și asta s-a văzut ca trend în ultimii doi ani -, fie în străinătate (...) și după ce am intrat în ianuarie - februarie și lucrurile păreau să se îndrepte către o normalitate a venit războiul. A venit criza de personal care nu e numai la noi - vedem ce se întâmplă pe aeroporturi, este o industrie care a pierdut foarte mulți oameni, pentru că nimeni nu stă să aștepte să se închidă, să se deschidă, și s-au îndreptat spre alte chestiuni. Deci, peste tot e o problemă gravă de personal. Peste tot acum avem o problemă gravă de energie. Lucrurile nu sunt simple, sunt foarte complicate”, a precizat Anastasiu.
În opinia sa, lucrurile se vor cerne în această nouă criză și vor rămâne cei care se pot reinventa sau cei care au avut puse deoparte resurse sau au putut să acceseze resurse.
„Probabil, ca în orice criză care se prelungește, lucrurile se vor cerne. Vor rămâne cei care se pot reinventa, cei care au avut resurse puse deoparte sau cei care pot să acceseze resurse. Asta-i poate și o parte bună. Dar turismul va merge mai departe, pentru că e ceva de care toată lumea are nevoie în viața sa. Oamenii vor încerca să cheltuie mai puțin, dar nu vor renunța la turism de tot. Se poate ca de la 4 stele să se ducă la 3 stele, de la 7 zile se duc la 5 zile, de la Maldive se duc la Tenerife, mulți dintre clienți”, este de părere antreprenorul.
Acesta susține că oamenii cu venituri mari nu vor fi afectați de această criză, însă turismul de masă va avea de suferit.
„Va rămâne și o clientelă neafectată de astfel de lucruri, în general pensionarii din străinătate, cei care au bani și au pensii destul de importante, oamenii care sunt cu venituri mai mari. Ei nu vor fi foarte afectați. Deci, turismul de nișă va fi puțin afectat, turismul de masă va fi afectat și acolo vor fi reașezări de piață. Repet: noi vedem inclusiv la Orizont (hotelul Orizont, Predeal - n.r.), la Green Village (resort de vacanță, Delta Dunării - n. r.), la Valea Verde (resort - n. r.) că e foarte greu, dar suntem încrezători. Considerăm că noi vom găsi soluții și poate că în alte părți lucrurile vor fi mai complicate decât la noi”, a adăugat Dragoș Anastasiu.
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condițiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an față de august 2021. Rata anuală a inflației a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie. Prețurile alimentelor au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial