„Dreptul” la distracție sub semnul inspirației și inovației
Numărul 33-34, 24 aug. - 6 sep. 2022 » Eveniment
O caracteristică a actualei perioade este de natură a bucura numeroase segmente ale populației țării. Este vorba, mai ales, despre modalitățile extrem de diverse de asociere a artelor cu preocupări care vizează starea de sănătate publică și, în context, lumea sporturilor.
Vom începe exemplificările cu comuna Fundu Moldovei, din centrul Bucovinei. Aici, în satul Deluț, un grup de tineri a inițiat un festival dedicat deopotrivă muzicii, artelor tradiționale, folclorului, produselor agroalimentare și artizanale locale, sporturilor de masă. Această multitudine de obiective a atras mii de participanți atât din Suceava, cât și din alte județe, deoarece au fost în măsură să satisfacă preferințe, gusturi, preocupări dintre cele mai variate. Organizatorii au alcătuit un program care, pe lângă partea muzicală, a inclus de la opere simfonice până la concerte de jazz, de la întreceri sportive până la concursuri cu bucate dintre cele mai alese, specifice Bucovinei. Ei au declarat în mass-media că „obcinele și codrii au fost aleși ca decoruri naturale pentru petrecerea timpului liber în modurile cele mai plăcute cu putință”.
În altă zonă a țării, Ținutul Pădurenilor (județul Hunedoara) tradiționalele festivaluri ale „Plăcintelor” și „Vânatului” au fost completate cu spectacole de cântece și dansuri populare, cu proiecții de filme, cu organizarea de expoziții de artă naivă, cu drumeții pe trasee încărcate cu memoria istoriei, începând cu antica Sarmisegetuza.
În toate reședințele de județ, au fost organizate, la final de săptămână, manifestări complexe asemenea celor desfășurate pe noul stadion din municipiul Arad. A fost primul eveniment public care a însoțit meciurile de fotbal în condiții dintre cele mai moderne, construcție ridicată pe locul vechiului și prestigiosului Stadion UTA. Noul complex sportiv a fost conceput astfel încât să poată găzdui și manifestări cultural-artistice dintre cele mai diverse. Spectacolul inaugural a reunit peste 100 de artiști locali și invitați de marcă din alte zone ale țării, între care celebra formație Phoenix și nu mai puțin cunoscuții și apreciații interpreți Gheorghe Zamfir și Marcel Pavel. Programul a inclus trei zile de concerte de muzică simfonică, electronică, rock, jazz, Ethno-Funk, care s-au bucurat de un binemeritat succes.
Am lăsat la urmă Capitala, unde tot la final de săptămână au avut loc numeroase manifestări cultural-artistice complexe. Dintre acestea, consemnăm Festivalul „Cinema în Aer Liber”, desfășurat pe Insula Artelor din Parcul Titan, precum și marcarea celei de-a 31-a aniversări a Muzeului Național Cotroceni, prin organizarea unor expoziții tematice diverse și prin parcurgerea unui itinerar al marilor momente ale istoriei. Acestea au fost însoțite de evocări ale unor personalități de seamă, de prezentarea unor creații muzicale naționale și universale, de serate dedicate literaturii și arhitecturii. Prezentând asemenea momente, avem de remarcat în special spiritul de inițiativă, imaginația, colaborarea strânsă dintre exponenții mai multor arte, ceea ce a atras un public numeros, de toate vârstele și de toate profesiile, public interesat, într-o măsură tot mai mare, să-și lărgească orizontul cunoașterii, să petreacă plăcut și util timpul liber.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial