Dubai intenționează să pună la punct o revoluție agricolă în mijlocul deșertului
Numărul 33-34, 25 aug.-7 sept.2020 » Roza vânturilor
Al-Badia, o fermă ultramodernă ridicată în mijlocul deșertului, demonstrează voința Dubaiului de a demara propria „revoluție agricolă”, în ideea de a-și reduce puternica dependență de importurile de alimente, transmite AFP, citată de Agerpres. Fermă legumicolă, Al-Badia produce diferite legume pe verticală cu tehnici care merg de la controlul precis al luminii și irigației, semnalând că reciclează 90% din apa utilizată. „Este o revoluție agricolă în mijlocul deșertului”, a declarat directorul fermei Bassel Jamal. „Aducem fiecărei plante cantitatea de lumină, umiditate, căldură și apă de care are nevoie. Ca și cum ar fi un client al unui hotel de cinci stele”, a precizat Bassel Jamal.
Pandemia de coronavirus a scos în evidență importanța conceptului de securitate alimentară, după ce au crescut riscurile de aprovizionare cu produse perisabile la scară mondială.
Dubaiul și Emiratele Arabe Unite în general au puține resurse de apă, terenuri arabile și un mediu deșertic ostil agriculturii. Problema securității alimentare nu se punea în urmă cu câteva decenii, când Dubaiul și emiratele vecine erau locuite doar de câțiva beduini care își satisfăceau nevoile alimentare cu ajutorul curmalelor și laptelui de dromader. Însă bogăția declanșată de petrol începând din anii 1970 a atras milioane de expați. În prezent, Dubaiul numără peste 3,3 milioane de locuitori de 200 de naționalități, iar necesitățile alimentare au crescut și s-au diversificat, scrie AFP.
La fel ca și celelalte șase state membre ale federației Emiratelor Arabe Unite, Dubaiul importă 90% din necesitățile alimentare, potrivit datelor statistice oficiale. Alimentele, în special produsele proaspete, ajung din lumea întreagă pe calea aerului, iar pe piețele din Dubai nu lipsește nimic comparativ cu cele din marile capitale occidentale. Însă într-o regiune instabilă, care se află vizavi de Iran, conceptul de autosuficiență alimentară a devenit un obiectiv-cheie pe termen lung.
În urmă cu peste zece ani, Emiratele Arabe Unite au început să cumpere sau să închirieze terenuri agricole în străinătate, în principal în Estul Africii, în ideea de a-și garanta aprovizionarea cu alimente chiar și în perioade de criză. Însă instabilitatea politică din Africa a determinat emiratele să se reorienteze spre Australia și Europa de Est și să adopte și alte strategii, în special constiturea de stocuri de alimente și recursul la o agricultură de cea mai înaltă tehnologie.
Pentru Bassel Jamal, modelul de fermă pe care îl conduce, unde totul este controlat de calculatoare, este o „alegere pentru viitor”. „Nu mai vrem să depindem de importuri. Vrem să producem local, pe întreaga perioadă a anului, fără să fim preocupați de schimbările climatice, pluviometrie sau secetă”, a daăugat Bassel Jamal.
După modelul Al-Badia, numeroase ferme moderne încep să apară în Dubai și în emiratele vecine. Astfel Abdellatif al-Banna este un alt fermier indepedent care cultivă ananas în patru sere, unde totul este controlat cu atenție, iar producția este vândută printr-o o platformă web. Piscicultura se dezvoltă și ea grație unei ferme de somoni la Dubai, a cărei calitate a produselor este apreciată în emirat. În ceea ce privește creșterea animalelor, Dubaiul numără mai multe ferme de vaci care alimentează fabricile locale de lactate.
Toate aceste unități agricole, care deseori sunt fructul investițiilor private, sunt încurajate de guvernul emiratului, subliniază Omar Bouchehab, care prezidează comitetul de securitate alimentară din Dubai. Acesta a adăugat că autoritățile au lansat un plan destinat creșterii cu 15% a producției agricole în 2021.
La începutul crizei sanitare, Dubaiul nu a înregistrat probleme în aprovizionare cu produse proaspete, în pofida dependenței sale mari de importuri. Grație companiei Emirates, care a scos scaunele de pasageri din unele avioane pentru a le folosi la transportul de marfă, Dubaiul a putut chiar să reexporte diferite produse alimentare către emiratele vecine.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național