Dumitru Nancu (FNGCIMM): IMM Invest, cel mai important program pentru întreprinderile mici și mijlocii; anul trecut, a fost accesat de 25.586 IMM-uri
Telex » Știri 15 aprilie 2021
IMM Invest a fost și este cel mai important program pentru întreprinderile mici și mijlocii, iar anul trecut a fost accesat de 25.586 de IMM-uri, a declarat directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu. „IMM Invest a fost și este cel mai important program pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cifrele arată că în anul 2020 a fost principala sursă de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii. Dacă programul a debutat la 1 iunie cu prima garanție acordată de către Fondul de Garantare și cu primul credit, una din patru IMM-uri erau bancabile, am închis anul cu două din patru, deci jumătate din IMM-urile care au accesat programul IMM Invest au fost bancabile. De ce spun că este cel mai important? Cifrele demonstrează acest lucru, pentru că 10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor au accesat acest program. Am derulat programul prin 21 de instituții financiar-bancare. A fost un an în care doar pe IMM Invest au fost acordate finanțări record, 25.586 de IMM-uri beneficiind de acest program. Totalul de finanțare pe care sistemul financiar-bancar l-a infuzat în economie a fost de 15 miliarde de lei, aproximativ 1,5% din PIB. Cred că este cea mai mare injecție de capital”, a declarat Dumitru Nancu, în cadrul unei conferințe de profil.
După închiderea programului, la 31 decembrie, FNGCIMM a făcut impactul fiscal și a constatat că cele 25.586 de IMM-uri și-au continuat activitatea și acest program a dus la salvarea a 443.000 de angajați. Nancu a spus că, potrivit Institutului Național de Statistică, la sfârșitul anului 2019 numărul de șomeri era 375.000, iar dacă nu era acest program șomajul se dubla. De asemenea, el a menționat că totalul contribuțiilor de muncă, CAS, CASS, impozit pe venit, concedii de asigurări medicale, respectiv cât au plătit înapoi aceste IMM-uri, este de 7,7 miliarde de lei, Taxa pe Valoare Adăugată pe care acestea au întors-o la bugetul statului este de 36 de miliarde de lei, iar impozitul pe venit, de 1,6 miliarde de lei. Astfel, statul a garantat cu 12 miliarde de lei, instituțiile financiar-bancare au acordat credite în valoare de 15 miliarde de lei, iar totalul impozitelor și taxelor pe care le-au plătit aceste IMM-uri a fost de 12,9 miliarde de lei.
Potrivit sursei citate, programul IMM Invest a avut un efect de multiplicare în economie de șapte ori.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial