Dumitru Nancu (FNGCIMM): Primele proiecte în cadrul programului IMM Plus ar putea fi depuse la începutul lunii martie
Telex » Știri 31 ianuarie, 10:32
Primele proiecte în cadrul programului IMM Plus ar putea fi depuse la începutul lunii martie, acesta fiind o continuare a programului IMM Invest Plus, a afirmat, la un eveniment de specialitate, directorul general al Fondului, Dumitru Nancu, citat de Agerpres. El a menționat că programul va avea un plafon total de garantare de 10 miliarde de lei.
"Miercuri, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern este programul Noua Casă. Anul acesta avem 1 miliard lei plafon de garantare. Sperăm ca săptămâna viitoare să intre noul program IMM Plus. Este o continuare a IMM Invest Plus. Astfel, vom continua programul IMM Invest - Agro IMM Invest, IMM Prod și Garant Construct. Programul are un plafon total de garantare de 10 miliarde lei. Sperăm ca săptămâna viitoare această ordonanță de urgență să fie aprobată de Guvernul României, după care urmează notificarea la Comisia Europeană, iar primele proiecte pe IMM Plus să fie depuse undeva la începutul lunii martie.", a menționat Dumitru Nancu.
În ceea ce privește pachetul de instrumente pentru anul 2024, el a menționat că sunt patru piloni, respectiv: instrumente financiare dedicate întreprinderilor, instrumente financiare dedicate UAT-urilor (unități administrativ teritoriale, n.r.), instrumente financiare dedicate diaspora și instrumente financiare dedicate persoanelor fizice.
Referindu-se la instrumentele financiare dedicate IMM-urilor, Dumitru Nancu a precizat că va continua și anul acesta cel mai mare parteneriat public-privat între Guvern și instituțiile financiare-bancare din România prin programul IMM Plus.
Potrivit acestuia, în ședința de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobat Memorandumul prin care Fondul Național de Garantare a fost mandatat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să implementeze un instrument financiar pentru întreprinderile sociale.
"Este prima instituție financiară care folosește bani europeni. Avem alocați 90 de milioane de euro, bani europeni și, prin acest program, vom face trei tipuri de instrumente financiare pentru întreprinderile sociale: 51% va fi credit bancar, 49% va fi alocație nerambursabilă din bani europeni, prin programul Educație și Ocupare 2020 - 2021. De asemenea, săptămâna viitoare urmează să fie aprobat cel de-al doilea Memorandum. Este vorba despre instrumente financiare pentru IMM-uri din programul operațional Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF). Aici suma este mult mai mare și este doar pentru IMM-uri, nu pentru întreprinderi sociale. Este vorba de 200 de milioane de euro, la care se adaugă cel puțin 200 de milioane de euro credite acordate de cele 23 de instituții financiare-bancare cu care avem semnată convenție. La fel vom merge cu 49% nerambursabil, 51% credit bancar", a mai spus Dumitru Nancu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice