Durata de valabilitate a cardului național de sănătate se prelungește la șapte ani
Numărul 26-27, 10-23 iulie 2018 » Direct de la sursă
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se prelungește, de la cinci la șapte ani, termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 și reglementează aceeași durată de valabilitate pentru toate cardurile emise după data respectivă. „Decizia este posibilă deoarece certificatele digitale înscrise pe cipurile cardurilor naționale de sănătate au o valabilitate de șapte ani, ceea ce va permite Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate să recunoască valabilitatea cardurilor pentru un interval de încă doi ani după termenul inscripționat pe suprafața de plastic a documentelor emise anterior datei de 31 iulie 2018”, se precizează într-un comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Măsura va permite o economie de circa 270 milioane de lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018-2019. „Fondurile respective urmează să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice”, subliniază CNAS.
Instituția subliniază, în comunicat, că „va depune toate eforturile necesare tipăririi și distribuirii de noi carduri naționale de sănătate tuturor persoanelor care împlinesc vârsta de 18 ani sau care dobândesc calitatea de asigurat conform reglementărilor legale în vigoare”.
Prin același act normativ se prorogă până la 1 ianuarie 2019 termenele prevăzute la art. 74 lit. n) și art. 152 lit. l), precum și cele coroborate, din HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019. Măsura a fost adoptată deoarece se impune un interval suplimentar de pregătire a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate pentru testarea și implementarea soluțiilor informatice care să asigure funcționalitatea optimă a noilor prevederi ale Contractului-cadru.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național