EBA a transmis băncilor să pregătească planuri climatice pe zece ani
Telex » Știri 24 iunie 2021
Băncile din Uniunea Europeană trebuie să aibă planuri pe zece ani în care să precizeze modul în care intenționează să răspundă la riscurile legate de mediu, guvernanță și probleme sociale (ESG) la adresa rezultatelor lor, a anunțat Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Sume din ce în ce mai mari merg spre investițiile prietenoase cu mediul, iar organismele de reglementare vor ca investitorii să dispună de informații credibile cu privire la acreditările ecologice ale unei companii.
Într-un raport publicat de EBA sunt menționate recomandări pentru bănci și organismele de supervizare din domeniul bancar cu privire la riscurile ridicate de ESG (mediu, guvernanță și probleme sociale) în ideea de a ajuta UE să își îndeplinească obiectivele privind reducerea emisiilor de CO2 până în 2050.
Potrivit EBA, băncile ar trebui să pună la punct planuri strategice pe o perioadă de cel puțin zece ani pentru a-și demonstra reziliența în diferite scenarii, să își dezvăluie obiectivele strategice în domeniul ESG și să evalueze nevoia de a dezvolta produse sustenabile.
Riscurile climatice includ atât evenimente „fizice”, precum inundațiile, dar și riscuri de „tranziție” de pe urma unor modificări bruște ale valorii unor active.
Raportul EBA se concentrează pe al doilea pilon al regulilor bancare, care evaluează modul în care riscurile sunt gestionate la nivelul băncilor. EBA urmează să publice la finele acestui an și recomandări pentru cel de al treilea pilon, care are legătură cu dezvăluirea riscurilor. Lucrările cu privire la primul pilon, respectiv dacă cerințele actuale de capital trebuie modificate pentru a ține cont de riscurile ESG, sunt așteptate la o dată ulterioară.
Banca Centrală Europeană, instituția care reglementează principalele bănci din zona euro, va utiliza raportul EBA începând de la finele lui 2022 pentru a-și revizui propriul proces de supraveghere și evaluare anuală (SREP), care analizează dacă băncile au suficient capital pentru a acoperi riscurile din bilanțurile lor.
În prezent băncile, în mod frecvent, au planuri strategice care se întind pe o perioadă de până la cinci ani în viitor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane