EBA propune un plan vizând reducerea birocrației pentru micile bănci
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Lumea în care trăim
Micile bănci din Uniunea Europeană ar putea economisi câteva sute de milioane de euro prin reducerea și automatizarea miilor de date pe care trebuie să le comunice organismelor de reglementare, a apreciat Autoritatea Bancară Europeană (EBA), informează Reuters, preluată de Agerpres. EBA a propus un set de 25 de recomandări pe care cele aproximativ 2.900 de mici bănci din UE să le introducă în următorii ani, recomandări care le-ar permite acestora să realizeze economii cuprinse între 188 și 288 de milioane de euro, adică între 15% și 24% din costurile lor de raportare.
„Reprezentanții industriei au fost implicați în acest proces”, a informat Autoritatea de reglementare, într-un comunicat de presă. EBA a subliniat că este în căutarea unor modalități prin care poate fi redusă și mai mult birocrația pentru micile bănci printr-o reducere a cerințelor de raportare până la un nivel „proporțional” cu mărimea lor, comparativ cu cerințele pentru marile bănci internaționale.
Organismele de reglementare din fiecare țară utilizează datele trimise de bănci pentru a verifica dacă acestea respectă cerințele referitoare la capital, lichiditate etc. și peste 2.800 de bănci din Uniunea Europeană ar putea beneficia de recomandările EBA. Deja micile bănci trebuie să raporteze doar 10% din datele care trebuie trimise de băncile mai mari și mai complexe, iar EBA susține că cele 25 de recomandări ale sale ar reduce numărul de informații punctuale transmise de micile bănci până la aproximativ 7.000.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a informat că se va consulta cu industria bancară în implementarea recomandărilor sale pe baza unei abordări de tip pas cu pas care ar putea să dureze până la cinci ani, până când sectorul va culege pe deplin roadele costurilor reduse. Pe de altă parte, EBA a subliniat că pentru a profita de aceste economii, băncile vor trebui, la rândul lor, să investească milioane de euro în tehnologie pentru automatizarea procedurilor de raportare, având în vedere că unele bănci folosesc încă raportările pe hârtie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane