EBA: Stocul de credite neperformante în ţările Uniunii Europene s-a înjumătăţit în ultimii patru ani
Numărul 43, 12-18 nov. 2019 » Lumea în care trăim
Stocul de credite neperformante (NPL) în ţările Uniunii Europene s-a înjumătăţit în ultimii patru ani, dar rămâne la un nivel ridicat la băncile din Grecia şi Cipru, se arată într-un raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), transmite Reuters, citată de Agerpres. Nivelul ridicat al împrumuturilor cu probleme afectează profitabilitatea şi capacitatea de creditare a băncilor, avertizează EBA.
Instituţia informează că stocul de credite neperformante din bilanţurile băncilor europene a scăzut de la 1.150 miliarde de euro în iunie 2015 (când se situau la 6% din totalul împrumuturilor), la 636 miliarde de euro (sau 3% din totalul împrumuturilor), în iunie 2019.
Datele Autorităţii Bancare Europene vizează 150 de bănci din UE, care reprezintă peste 80% din totalul activelor sectorului bancar.
Scăderea nivelului creditelor neperformante vine ca urmare a intervenţiei autorităţilor de reglementare, „a determinării politice” pentru rezolvarea problemei în mod corespunzător şi ca urma a sprijinului provenit de pe urma creşterii economice şi a ratelor scăzute ale dobânzilor, se arată în raportul EBA.
În Grecia, rata creditelor neperformante era de 39,2% în iunie 2019, iar în Cipru de 21,5%. Alte cinci state membre ale UE au o rată de peste 5%.
Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Italia (o scădere de 145 miliarde de euro în ultimii patru ani), Spania (81 miliarde de euro), Marea Britanie (60 miliarde de euro) şi Germania (43 miliarde de euro).
Creditele neperformante ca procentaj din totalul împrumuturilor este acum la aproape 8% în rândul băncilor italiene, de la aproape 17% în iunie 2015.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial