ECA dă „note de trecere” parteneriatelor public-private ale UE, dar avertizează asupra deficiențelor în materie de gestionare
Telex » Știri 15 noiembrie 2023
Curtea de Conturi Europeană (ECA) a dat undă verde tuturor conturilor întreprinderilor comune ale UE pe care le-a examinat anul acesta, confirmând rezultatele pozitive relevate de auditurile anterioare, dar avertizând, de asemenea, că viitorul este ''în ape tulburi'', se arată într-un raport al instituției, citat de Agerpres. Gardianul finanțelor UE subliniază că este necesar ca proiectele din ciclul de finanțare anterior să fie finalizate, contribuțiile membrilor privați să ajungă la nivelul obiectivelor convenite și unele deficiențe în materie de recrutare și de gestionare să fie remediate.
Întreprinderile comune sunt parteneriate între Comisia Europeană, diferite sectoare industriale și - în unele cazuri - organizații de cercetare sau interguvernamentale și state participante. Ele sunt finanțate prin fonduri din programele pentru cercetare și inovare ale UE (Orizont 2020, Orizont Europa și Europa digitală) și prin contribuții în natură și alte contribuții financiare de la ceilalți parteneri. Întreprinderile comune își pun în aplicare agendele specifice în domenii precum transporturile, energia, sănătatea, bioindustriile, tehnologiile digitale esențiale, supercalculul și sistemele de rețea inteligentă.
"Parteneriatele public-private sunt esențiale pentru a stimula descoperirile științifice și pentru a asigura locul Europei în avangardă. S-au înregistrat unele succese până acum, deci este cu atât mai important să ne concentrăm asupra sarcinii din prezent și să fim pregătiți pentru orice problemă care poate apărea", a explicat Ildiko Gall-Pelcz, membra Curții responsabilă de acest audit.
Pentru perioada financiară 2021-2027, finanțarea acordată de UE întreprinderilor comune din domeniul cercetării, în valoare de 16,7 miliarde de euro, ar trebui să mobilizeze contribuții suplimentare în sumă de 21,1 miliarde de euro de la parteneri (industrie, state participante și organizații internaționale) pentru implementarea unor proiecte de cercetare și inovare în valoare de aproximativ 37,8 miliarde de euro.
Deși au acordat tuturor întreprinderilor comune o „notă de trecere”, auditorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care gestionarea mai multor proiecte care se suprapun l-ar putea avea asupra efectivului de personal și asupra rezultatelor proiectelor. Ei atrag atenția asupra faptului că mai multe întreprinderi comune au reportat proiecte din ciclul bugetar anterior în cel actual și le îndeamnă să finalizeze aceste proiecte vechi cât mai curând posibil.
Întreprinderea comună pentru bioeconomia circulară în Europa (CBE) și cea pentru calculul european de înaltă performanță (EuroHPC) nu și-au atins obiectivele privind contribuțiile în natură ale membrilor privați. În cazul EuroHPC, auditorii au constatat că, până la sfârșitul anului 2022, membrii privați furnizaseră doar 2,6% din obiectivul minim privind contribuțiile lor la proiectele din cadrul Orizont 2020.
Întreprinderea comună pentru dezvoltarea energiei de fuziune (F4E) răspunde de contribuția Europei la megaproiectul privind reactorul termonuclear experimental internațional (ITER). Ea este finanțată de Euratom și de statele membre ale acesteia. Curtea de Conturi Europeană a subliniat că estimarea actuală a întreprinderii F4E pentru finanțarea din partea UE - 19 miliarde de euro - se bazează pe ipoteze referitoare la obiectivele de etapă și la costuri formulate în 2016 și va face obiectul unei revizuiri semnificative, odată ce noile obiective de etapă și cerințe ale proiectului ITER vor fi fost aprobate de Consiliul ITER. Auditorii subliniază, de asemenea, că este necesar să se stabilizeze structura de gestionare problematică a întreprinderii F4E, care, avertizează ei, prezintă riscuri ridicate pentru integritatea proiectului. Ei mai atrag atenția și asupra faptului că, dată fiind durata proiectului, estimările actuale ale costurilor bazate pe obiectivele anterioare de etapă pot face obiectul unei revizuiri substanțiale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național