Economia americană a încetinit peste așteptări în primul trimestru
Numărul 17-18, 30 apr. - 14 mai 2024 » Lumea în care trăim
Creșterea economiei americane a încetinit până la 1,6% în ritm anual în primul trimestru din 2024, comparativ cu un avans de 3,4% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate de Departamentul american al Comerțului, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau, în medie, la o creștere a Produsului Intern Brut de 2,4%, estimările variind între 1% și 3,1%.
În primele trei luni ale acestui an, creșterea economiei americane a fost susținută în principal de cheltuielile de consum. Acestea au urcat cu 2,5%, după un avans de 3,3% în ultimul trimestru al anului trecut. Investițiile fixe și cheltuielile guvernamentale la nivel local și la nivelul statelor au ajutat și ele la creșterea economiei, în timp ce diminuarea investițiilor private și majorarea importurilor au avut un efect negativ asupra PIB-ului. Zilele trecute, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit estimările referitoare la avansul economiei americane în acest an, până la 2,7%, de la 2,1% cât prognoza în luna ianuarie, grație performanțelor peste așteptări în ceea ce privește numărul noilor locuri de muncă și cheltuielile de consum. În primele trei luni ale acestui an economia americană a creat, în medie, 276.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună, față de o medie de 212.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din trimestrul octombrie-decembrie 2023.
Până acum, economia americană a dezmințit scenariile pesimiste vehiculate la finele lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor Rezervei Federale.
În prezent, SUA performează mult mai bine decât alte economii avansate, grație faptului că firmele și-au refinanțat datoriile, iar consumatorii au profitat de dobânzile mici de dinaintea debutului ciclului de înăsprire a politicii monetare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice