Economia britanică a ieșit din recesiune în primul trimestru din 2024
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Lumea în care trăim
Economia britanică a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru din 2024, încheind perioada de recesiune în care a intrat în a doua jumătate a anului trecut, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică al acestei țări (ONS), transmit DPA și Reuters, preluate de Agerpres. PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,6% în primele trei luni din acest an, cel mai solid ritm de creștere din trimestrul patru din 2021, și după un declin de 0,3% în ultimele trei luni din 2023.
Analiștii se așteptau la un avans de 0,4% în primul trimestru din 2024.
Banca Angliei (BoE), care a decis zilele trecute să mențină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, prognoza o expansiune de 0,4% a economiei britanice în primul trimestru din 2024, și un avans de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2024.
În martie, comparativ cu luna precedentă, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,4%, mai rapid decât estimau analiștii, respectiv 0,1%. Totuși, Marea Britanie rămâne una dintre țările cu cea mai lentă redresare în urma pandemiei. La finalul primului trimestru din 2024, economia era cu doar 1,7% peste nivelul din 2019.
"După două trimestre de scădere, economia britanică a revenit pe creștere în primele trei luni din acest an, deși s-a înregistrat un trimestru slab în construcții. A fost o consolidare extinsă în servicii, dar și în retail, transport și sănătate. De asemenea, producătorii auto au avut un trimestru bun", a apreciat Liz McKeown, director în cadrul ONS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național