Economia Franței a înregistrat în 2021 cea mai bună performanță din ultimii 52 de ani
Numărul 4, 2-8 feb. 2022 » Lumea în care trăim
Franța a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creștere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei euro revenindu-și mai rapid decât se estima de pe urma crizei provocate de pandemie, arată datele preliminare publicate de Institutul Național de Statistică din această țară (Insee), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Economia franceză a înregistrat un avans de 0,7% în trimestrul patru din 2021, după o creștere de 3,1% în precedentele trei luni, conform datelor Insee. Analiștii se așteptau la o expansiune de 0,5% în ultimele trei luni din 2021.
Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Franței a crescut cu 7%, cea mai bună performanță începând din 1969, după un declin de 8% în 2020, când erau în vigoare restricții severe din cauza pandemiei.
„Economia franceză s-a redresat spectaculos, ceea ce a șters efectele crizei. Totuși, încă există unele sectoare care se confruntă cu dificultăți, cum ar fi turismul și industria hotelieră, dar cele mai multe se redresează solid, ceea ce sprijină crearea de locuri de muncă”, a afirmat ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, la un post de televiziune.
În urma expansiunii din trimestrul trei din 2021, activitatea economică a revenit la nivelul anterior pandemiei, datorită succesului campaniei de vaccinare și a atenuării restricțiilor, a precizat Institutul Național de Statistică din Franța.
În ultimele patru luni din 2021, creșterea a fost stimulată de majorarea cu 0,4% a cheltuielilor de consum, deși cifra reprezintă o încetinire față de avansul puternic de 5,6% din trimestrul trei din 2021.
Investițiile companiilor au urcat cu 0,8%, acestea alimentându-și stocurile epuizate pentru a face față cererii ridicate pentru bunuri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național