Economia Germaniei a crescut cu 2,7% în 2021, după un declin de 4,6% în 2020
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Lumea în care trăim
Germania, cea mai mare economie europeană și a patra din lume, a înregistrat o creștere de 2,7% în 2021, după un declin de 4,6% în primul an al crizei provocate de pandemie, arată datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmit DPA și Reuters, preluate de Agerpres. „Evoluția economiei în 2021 a fost puternic afectată de pandemie și de restricțiile impuse pentru stoparea ei”, a apreciat Georg Thiel, președintele Destatis.
Pandemia continuă să afecteze toate sectoarele economiei germane, noile restricții având impact în special în retail, iar perturbările din lanțurile globale de aprovizionare și deficitul de semiconductori au lovit semnificativ industria.
Principalele motoare ale creșterii din 2021 au fost exporturile și cheltuielile publice masive, care au atenuat impactul pandemiei.
Estimarea preliminară publicată zilele trecute de Destatis este în linie cu cea a analiștilor. De asemenea, Destatis a precizat că economia germană încă este cu 2% sub nivelul din 2019, anul anterior crizei provocate de pandemie.
Anul 2021 s-a încheiat într-o notă pesimistă, iar conform datelor preliminare economia a înregistrat un declin între 0,5% și 1% în ultimul trimestru din 2021 față de precedentele trei luni. De asemenea, deficitul bugetar al Germaniei s-a ridicat la 4,3% din PIB în 2021. În total, sectorul public, care include și landurile, municipalitățile și sistemul asigurărilor sociale, a înregistrat un deficit bugetar de 153,9 miliarde de euro, a precizat Destatis. Aceste cifre scot în evidență o deteriorare semnificativă a finanțelor publice ale Germaniei, după un deficit de 145,23 miliarde de euro în 2020 și un surplus de 52,5 miliarde de euro, sau 1,5% din PIB, în 2019.
Estimările analiștilor pentru 2022 variază de la o creștere de 3,5% la 4%, pe fondul majorării consumului și al sporirii investițiilor companiilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial