Economia la final de an: opinii convergente, soluții consensuale
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » Comentariul ediției
O caracteristică a actualității economico-sociale este reprezentată, incontestabil, de demersurile multiple menite să valorifice experiența managerială din anul pe care îl vom încheia în curând. Prin numeroase și variate manifestări publice, întreprinzători, manageri din aproape toate ramurile de activitate scot în evidență lecțiile desprinse din ceea ce au „învățat”, din rezultatele, de multe ori, contradictorii înscrise în bilanțul pe 2023. În pofida diversității evocate, se conturează câteva zone consensuale cărora este, credem, util să le acordăm atenția cuvenită.
Există, desigur, o opțiune unanimă pentru accelerarea procesului de digitalizare, ceea ce reiterează argumentele aduse în prim-plan privind necesitatea dezvoltării, cu precădere, a sectorului IT&C. În acest context, este de reamintit că, începând din ianuarie 2024 se impune emiterea facturilor prin sistemul de stat RO e-factură. Astfel, fiecare contribuabil devine responsabil pentru efectuarea încărcării în spațiul public virtual (SPV) a fiecărei facturi de vânzare în termen de cinci zile de la emitere. Cum se știe, SPV reprezintă platforma online a ANAF, care are scopul de a centraliza, în format digital, informațiile fiscale ale fiecărei afaceri din România. De asemenea, este spațiul virtual în care contribuabilii au obligația să raporteze facturile.
Simultan cu preocupările îndreptate spre adaptarea la realitățile în mișcare, inclusiv cele de ordin legislativ, capătă o pondere tot mai mare scrutarea viitorului mai apropiat și mai îndepărtat. În acest fel, devine posibil să se stabilească prioritățile mai ales cele care vizează dezvoltarea domeniilor cu șansele cele mai mari de a se afirma pe plan intern și extern. În acest mod, fără să recurgem la o ierarhizare, dar respectând fluxurile producției și consumului, putem menționa opinia unanimă referitoare la dezvoltarea sectoarelor energetice, infrastructurii mari, construcțiilor, agriculturii, procesării alimentare și logisticii.
Se pornește, în mod firesc, de la evaluarea resurselor disponibile începând cu cele naturale și terminând cu cele financiare. Chiar dacă fiecare firmă din domeniile amintite are propriile ei resurse, în limite specifice, din dezbaterile care se desfășoară în prezent, rezultă că marea problemă continuă să fie elementele amintite, dar mai cu seamă resursele financiare. Reprezentanții sistemului bancar participanți la dezbateri au precizat că există lichiditățile necesare și că s-au îmbunătățit condițiile de creditare în favoarea clienților. Cu toate acestea, se cere remarcat, cu obiectivitate, că nu se înregistrează încă progrese notabile în aceste domenii. Totodată, firmele sunt preocupate, pe bună dreptate, de gradul de expunere bancară, întrucât se înregistrează mari dificultăți în asigurarea resurselor financiare care trebuie obținute de la beneficiari, potrivit contractelor de vânzare-cumpărare.
În aceste circumstanțe, privirile tuturor se îndreaptă mai ales spre fondurile europene nerambursabile. Nici în privința acestora nu se pot consemna, deocamdată, rezultate notabile. Reținem doar că ministerul de profil a anunțat că ținta de absorbție minimă pentru 2024 este de 10 miliarde de euro, țintă care se va regăsi în bugetul public. De pe acum, s-au lansat apeluri pentru exercițiul 2021-2027, în valoare de 18 miliarde de euro. Se preconizează că, până la finalul acestui an, să se lanseze apeluri pentru 21 miliarde de euro.
Rămân preocupante și alte teme perene în centrul cărora se află resursele umane. Foarte mulți întreprinzători, precum și numeroși manageri consideră că sunt necesare măsuri deosebite pentru asigurarea de forță de muncă, dacă nu neapărat înalt calificată, cel puțin pregătită la nivel mediu. Aici un rol important îl are, desigur, întregul sistem de învățământ, dar urgențele nu pot fi acoperite decât prin apelul la modalități flexibile, în special cele oferite de structurile teritoriale ale Agenției de Ocupare a Forței de Muncă. Firmele care au dat dovadă de spirit de prevedere, de mobilitate în această privință, au reușit să-și asigure cea mai mare parte a forței de muncă necesare nu numai pentru prezent, ci și pentru viitorul previzibil.
Cert este că experiențele evocate pot și trebuie să fie aprofundate și generalizate, ca premisă a unei activități mai profitabile atât pentru lumea afacerilor, cât și pentru întreaga populație a țării. Ceea ce constituie, cu siguranță, o motivare suficient de puternică pentru promovarea spiritului creativ, a inovației și, nu în ultimă instanță, a curajului manifestat în înfruntarea riscurilor, provocărilor, dar mai ales a priceperii de a fructifica oportunitățile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane