Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Schimbările climatice provoacă pierderi de mii de miliarde de dolari economiei mondiale, iar țările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, potrivit unui studiu publicat zilele trecute, informează AFP, preluată de Agerpres. Conform studiului realizat de Universitate din Delaware, numai în 2022, la scară mondială schimbările climatice au provocat Produsului Intern Brut mondial o pierdere de 6,3%. Această cifră include atât consecințele directe ale schimbărilor climatice asupra agriculturii, energiei și productivității țărilor, dar și consecințele indirecte asupra comerțului și investițiilor internaționale. "Lumea este mai săracă cu mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice, iar cea mai mare parte din povară cade pe țările sărace", spune James Rising, autorul studiului și profesor la Universitatea din Delaware.
Studiul precizează că ponderea non-ponderată a avuției mondiale pierdută din cauza schimbărilor climatice este de 1,8%, adică aproximativ 1.500 de miliarde de dolari în 2022.
"Diferența dintre cele două cifre reflectă distribuția inegală a impactului, care se concentrează în țările cu venituri mici și regiunile tropicale, care în general sunt mai populate și au un PIB mai mic", explică autorii studiului.
În realitate, țările cele mai puțin dezvoltate sunt expuse unei pierderi medii a PIB-ului, ponderată în funcție de populație, de 8,3%. Cele mai afectate sunt Asia de Sud-Est și Sudul Africii cu pierderi ale PIB-ului de 14,1%, respectiv 11,2%.
Pe de altă parte, unele țări dezvoltate, în special din nordul Europei, au văzut cum PIB-ul lor a crescut ca urmare a schimbărilor climatice. Grație unor ierni mai călduroase, PIB-ul Europei a crescut cu aproape cinci procente anul trecut. Însă astfel de câștiguri ar putea să se inverseze pe măsură ce verile secetoase contracarează iernile mai blânde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial