Economia olandeză este în recesiune, inflația și majorarea dobânzilor afectând exporturile și cheltuielile de consum
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » Lumea în care trăim
Țările de Jos au intrat în recesiune în trimestrul doi din 2023, pe fondul scăderii exporturilor și al cheltuielilor consumatorilor, după majorarea dobânzilor, menită să țină sub control inflația, transmite AP, preluată de Agerpres. Conform datelor Biroului de Statistică din această țară, economia olandeză a scăzut cu 0,3% în perioada aprilie-iunie 2023, după un declin de 0,4% în primul trimestru din acest an.
"După pandemie, economia olandeză s-a redresat mai rapid și mai puternic decât restul Europei, dar în ultimul an situația s-a schimbat", a explicat Peter Hein van Mulligen, economist șef la Biroul de Statistică.
Țările vecine, Franța și Belgia, au raportat creștere în trimestrul doi din 2023, în timp ce PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie europeană, a stagnat.
Fundamentele economice ale țării rămân solide, deși consumatorii și firmele suferă din cauza efectelor inflației și ale majorării dobânzilor.
"Ne angajăm să rezolvăm provocările pe termen lung și analizăm unde se înregistrează creșteri inutile de prețuri", a declarat ministrul interimar al Afacerilor Economice, Micky Adriaansens.
Deși țara este oficial în recesiune, piața forței de muncă rămâne solidă, rata șomajului situându-se la 3,6%, un nivel scăzut record.
"Pentru fiecare o sută de persoane care caută un loc de muncă există 122 de slujbe", a explicat Hein van Mulligen.
Conform datelor Eurostat, economia UE a fost stabilă, iar cea a zonei euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, când economia UE a înregistrat un avans de 0,2%, iar a zonei euro a rămas stabilă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice