Economia zonei euro a încetinit semnificativ în aprilie
Telex » Știri 7 mai 2019
Economia zonei euro a intrat în trimestrul doi cu o creştere mediocră deoarece încetinirea din sectorul industriei afectează din ce în ce mai mult industria serviciilor, dominantă în blocul comunitar, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut pentru a noua lună consecutiv în aprilie, la 51,5 puncte, de la 51,6 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Studiul este elocvent pentru o creştere economică trimestrială de doar 0,2%, dar sectorul industriei înregistrează cel mai semnificativ declin din 2013, iar cel al serviciilor încetineşte semnificativ”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.
În primul trimestru din acest an economia zonei euro a înregistrat o creştere surprinzătoare, de 0,4%, dar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o încetinire, până la 0,3%, în perioada aprilie-iunie 2019.
Datele vin după ce luna trecută preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că zona euro se confruntă cu o deteriorare persistentă a cererii externe iar Banca Centrală Europeană este pregătită să amâne şi mai mult momentul în care va decide prima majorare a ratei dobânzilor, dacă va fi necesar, şi va furniza noi facilităţi de lichiditate pe termen lung băncilor. Mario Draghi a subliniat că o încetinire temporară a economiei zonei euro nu înseamnă în mod neapărat o recesiune importantă şi a dat asigurări că BCE nu duce lipsă de instrumente şi va adopta toate acţiunile de politică monetară pe care le consideră necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane