Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, însă rata de ocupare a crescut
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » Lumea în care trăim
Economia zonei euro s-a contractat ușor în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce crește șansele unei recesiuni tehnice dacă performanțele din trimestrul patru vor fi la fel de slabe, dar, cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă a continuat să crească, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Eurostat a confirmat, zilele trecute, o estimare anterioară conform căreia Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care au trecut la moneda unică a înregistrat o contracție de 0,1% în perioada iulie - septembrie 2023, comparativ cu trimestrul precedent. Contracția din trimestrul al treilea vine după un avans de 0,1% în trimestrul al doilea. Însă, spre deosebire de evoluțiile normale înregistrate atunci când o economie încetinește, rata de ocupare a forței de muncă din zona euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent și cu 1,4% în ritm anual.
Contracția economică este rezultatul inflației ridicate și al dobânzilor-record din zona euro. Potrivit datelor Eurostat, creșterile economice trimestriale înregistrate în Franța (0,1%), Spania (0,3%) și Belgia (0,5%) nu au putut contracara scăderea cu 0,1% a PIB-ului Germaniei, stagnarea economiei Italiei și contracțiile înregistrate în Austria, Portugalia, Irlanda, Estonia și Lituania.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, datele Eurostat arată că economia blocului comunitar a stagnat în trimestrul al treilea, la fel ca în trimestrul al doilea. Însă rata de ocupare a forței de muncă din UE a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent și cu 1,3% în ritm anual.
În cazul României, datele Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,4% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, și un salt de 2,1% în ritm anual. În ambele cazuri este vorba de o performanță mai slabă decât în trimestrul al doilea, când PIB-ul a crescut cu 1,3% comparativ cu trimestrul precedent și cu 2,6% în ritm anual. În rândul statelor membre UE, doar Letonia și Belgia au înregistrat în trimestrul al treilea o creștere economică superioară României.
Zilele trecute, vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, avertiza că este posibil ca economia zonei euro să se contracte ușor, sau în cel mai bun caz să stagneze, în ultimul trimestru al acestui an, după ce datele statistice pentru luna octombrie au arătat că cererea continuă să se reducă în sectorul important al serviciilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice