Economiștii Oliver Hart și Bengt Holmström au câștigat Premiul Nobel pentru Economie
Numărul 28, 11-17 octombrie 2016 » Roza vânturilor
Academia Regală Suedeză de Științe a acordat Premiul Nobel pentru Economie pentru anul 2016 britanicului Oliver Hart, de la Universitatea Harvard, și finlandezului Bengt Holmström, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, informează News.ro. „Contribuțiile acestora la teoria contractului” au reprezentat motivația instituției pentru această decizie.
De asemenea, Academia a transmis, la anunțarea premiului de 8 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 928.000 de dolari), că „activitatea lor (n. red., a câștigătorilor desemnați) stabilește o bază intelectuală pentru proiectarea politicilor și instituțiilor în numeroase domenii, de la legislația falimentului la organismele politice”, potrivit sursei citate.
Economiile moderne se bazează pe nenumărate contracte. Instrumentele teoretice pe care le-au creat Hart și Holmström sunt valoroase pentru a înțelege contractele și instituțiile din economia reală, precum și potențialele „capcane” în proiectarea acestora. Prin studiile lor inițiale, câștigătorii Premiului Nobel pentru Economie de anul acesta au lansat teoria contractului ca un domeniu fertil de cercetare, se arată într-un comunicat emis de instituția suedeză.
Oliver Hart s-a născut la 1948 în Londra, iar Bengt Holmström, un an mai târziu, la Helsinki.
Premiul pentru economie, numit oficial Premiul Sveriges Riksbank în Științe Economice, în memoria lui Alfred Nobel, a fost creat în 1968 și nu a făcut parte din grupul original de premii stabilite de renumitul om de știință în 1895.
Premiile pentru medicină, chimie, fizică și pace au fost acordate săptămâna trecută, iar premiul pentru literatură urmează să fie anunțat joi, 13 octombrie. (O.P.)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național