Economistul-șef al BCE consideră că rata inflației va scădea la finele acestui an
Numărul 1, 12-18 ian. 2022 » Lumea în care trăim
O inflație-record de 5% în zona euro sună „ciudat” după o lungă perioadă de creștere modestă a prețurilor, însă economistul-șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, crede că rata inflației va scădea la finele acestui an, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Datele publicate de Eurostat arată că inflația în zona euro a atins un nivel-record de 5% în luna decembrie, mai mult decât dublu față de ținta de 2% avută în vedere de BCE. Prețurile la energie au crescut cu 26% în ritm anual în luna decembrie în zona euro și au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflația-record de 5% înregistrată luna trecută.
Cu toate acestea, Philip Lane a reiterat mesajul oficialilor BCE conform cărora factorii care stau la baza acestei creșteri au caracter temporar, iar perioada cuprinsă între 2020 și 2022 a făcut parte dintr-un „ciclu pandemic al inflației” și de aceea nu ar trebui comparată cu normalul istoric.
„Anul acesta inflația se va reduce și va fi peste nivelul la care vrem să fie pe termen lung”, a declarat Philip Lane pentru postul irlandez de televiziune RTE, reiterând prognozele BCE conform cărora inflația va fi peste ținta sa pe ansamblul anului 2022, urmând să scadă „puțin sub țintă” în 2023 și 2024.
„Da, atunci când auzim de cifre precum 5% asta sună atât de ciudat după o lungă perioadă de inflație redusă, dar credem că presiunile inflaționiste se vor diminua pe parcusul acestui an”, a precizat Philip Lane.
Chiar dacă prognozele BCE arată că inflația va reveni la 1,9% în ultimul trimestru al acestui an, un număr din ce în ce mai mare de decidenți pun sub semnul întrebări aceste prognoze, precizând faptul că riscurile sunt orientate spre cifre mai mari și că valori peste ținta de inflație avută în vedere de BCE ar putea să persiste și în 2023.
În interviul pentru RTE, Philip Lane a spus că, deși prețurile ridicate la energie sunt o sursă de îngrijorare, presiunile pe partea de aprovizionare ar urma să se reducă pe piețele petrolului și gazelor naturale în acest an. De asemenea, Lane a mai spus că argumentele pentru modificarea dobânzii de politică monetară a BCE „nu există”, având în vedere că în opinia oficialilor BCE inflația ridicată nu va fi un fenomen de durată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice