Economistul-șef al BCE: Politica monetară a BCE nu ar trebui să rămână restrictivă prea mult
Numărul 47, 27 nov. - 3 dec. 2024 » Lumea în care trăim
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflația în zona euro va reveni, sustenabil, la ținta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână restrictivă prea mult; în caz contrar ritmul de creștere a prețurilor ar putea coborî sub nivelul țintă, a declarat economistul-șef al BCE, Philip Lane, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Inflația în zona euro a coborât rapid în ultimele luni și gardienii euro discută în prezent când anume ar putea declara victoria în lupta cu inflația și dacă ritmul actual al reducerilor de dobândă este unul adecvat. „Politica monetară nu ar trebui să rămână restrictivă prea mult. Altfel, economia nu va crește suficient și inflația, în opinia mea, va scădea sub nivelul țintă”, a declarat Philip Lane într-un interviu publicat în cotidianul francez Les Echos.
BCE a redus deja de trei ori dobânda de referință în acest an și investitorii estimează că sunt 50% șanse pentru o reducere cu 50 de puncte de bază la reuniunea din 12 decembrie, în locul unei reduceri obișnuite cu 25 de puncte de bază, pe fondul creșterii economice anemice și agravării riscului de recesiune.
Totuși, în interviul pentru Les Echos, Philip Lane a calmat așteptările referitoare la o reducere semnificativă a dobânzilor, avertizând că inflația nu este încă la nivelul dorit de BCE, pentru că ritmul de creștere a prețurilor serviciilor este mult prea mare și recenta diminuare a inflației se datorează în mare parte moderării prețurilor la energie.
În aceste condiții, BCE are nevoie de o anumită reechilibrare a compoziției creșterii prețurilor și o încetinire a inflației pe partea serviciilor, pentru a-și atinge ținta de 2%, chiar și în situația în care prețurile la energie, alimente și bunuri vor fi supuse la presiuni de creștere.
„Mai avem încă multe de făcut în termeni de ajustare la inflație pentru a reveni la nivelul dorit într-o manieră mai sustenabilă”, a subliniat Lane.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial