Economistul-şef al FMI: G20 trebuie să ia în considerare toate opţiunile de finanţare pentru ţările sever afectate de pandemie
Numărul 6, 16-22 feb. 2021 » Lumea în care trăim
G20 trebuie să se concentreze pe implementarea programului de vaccinare şi să ia în considerare toate opţiunile de finanţare pentru ţările sever afectate, inclusiv alocarea de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezervă creată de Fondul Monetar Internaţional, a declarat economistul-şef al FMI, Gita Gopinath, transmite Reuters, preluată de Agerpres. G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente.
Sprijinul suplimentar va fi necesar pentru statele sărace care „ar putea cu greu face cheltuieli în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19)” şi vor rămâne mult în urmă din punct de vedere economic, a explicat oficialul FMI. „Este important pentru comunitatea internaţională să vină cu finanţare, cu granturi. Totul trebuie pus la dispoziţie, inclusiv DST”, a afirmat Gita Gopinath.
Şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a apreciat recent că o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere ar pune la dispoziţia statelor membre un spaţiu fiscal mai extins pentru a răspunde la criza sanitară şi a accelera tranziţia la economia digitală şi cea „verde”.
Kristalina Georgieva a subliniat că FMI şi-a majorat rapid finanţarea preferenţială pentru pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare, inclusiv prin donarea a aproximativ 20 de miliarde de dolari sub formă de DST-uri existente. Acestea ar urma să continue să joace un rol important, dar este nevoie şi de alte măsuri, a apreciat Georgieva. „Va continua să fie important, poate chiar mai important pentru noi să putem să ne extindem capacitatea de a sprijini ţările care au rămas în urmă”, a spus Georgieva. Ea a adăugat că opţiunea de a derula o nouă alocare de DST-uri, o măsură comparabilă cu o bancă centrală care tipăreşte bani, nu a fost niciodată exclusă complet de statele membre ale FMI, adăugând că unele ţări au continua să discute această posibilă alocare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice