Economistul-şef al FMI se aşteaptă la o relansare globală în al doilea semestru
Numărul 1, 12-18 ian. 2021 » Lumea în care trăim
Majoritatea economiilor dezvoltate ar urma să revină la normalitate în a doua jumătate a acestui an, pe măsură ce campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 se vor intensifica, a declarat economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, potrivit Agerpres. „Este o iarnă foarte întunecată şi dificilă, dar există lumină la capătul tunelului” a declarat Gita Gopinath într-un interviu pentru postul de televiziune CNBC. „Cu privire la perspective, este adevărat că am început anul mai puternic decât ne aşteptam în 2020, iar asta este un lucru bun. Dar în momentul de faţă este o cursă între virus şi vaccin şi până când nu vom depăşi această fază, cred că este o perioadă destul de dificilă”, a adăugat economistul-şef al FMI.
Potrivit celor mai recente estimări ale FMI, publicate în luna octombrie a anului trecut, economia mondială ar urma să înregistreze în 2021 o redresare de 5,2%, după o contracţie de 4,4% în 2020.
Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca FMI să îşi revizuiască estimările la finele acestei luni. Gopinath a confirmat că FMI va da publicităţii în scurt timp noile estimări, dar nu a spus dacă este posibilă o îmbunătăţire.
Chiar dacă introducerea vaccinului a fost una lentă, Gita Gopinath se aşteaptă în continuare ca majoritatea ţărilor dezvoltate să fie acoperite până la vară, iar la nivel global acoperirea deplină ar urma să se întâmple până la finele lui 2022.
„Există vaccinul şi o revenire alimentată de stimulente pe care o aşteptăm în a doua jumătate a anului”, a spus Gita Gopinath.
Economistul-şef al FMI a precizat că ţările care au gestionat mai bine virusul în primele faze au avut o relansare mai solidă, dând drept exemplu China, în timp ce unele state din America Latină au rămas în urmă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial