Ediția aniversară a Târgului „Gaudeamus”, o memorabilă întâlnire între oferta și cererea de carte
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Eveniment
În perioada care a trecut de la precedentul număr al publicației noastre, perioadă marcată de evenimente interne și externe cu un larg ecou în rândurile populației, este de reamintit locul special pe care îl ocupă desfășurarea celei de-a XXX-a ediții a Târgului Internațional de Carte „Gaudeamus”.
Inițiat și organizat de Societatea Română de Radiodifuziune – singura instituție din lume care și-a asumat misiunea de a susține în această manieră piața națională de carte – Târgul a revenit, în perioada 22-26 noiembrie a.c., în Pavilionul Central ROMEXPO. În acest mod, a fost posibil să se acopere un volum mult mai mare de producții editoriale, comparativ cu edițiile precedente. Câteva date au darul să releve amploarea manifestării, atât cantitativ, cât mai ales calitativ.
▪ peste 5.500 mp de standuri și spații de evenimente, care au ocupat toate cele cinci niveluri ale Pavilionului Central;
▪ peste 200 de entități editoriale, care au oferit o gamă variată de „produse” specifice, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor și domeniilor de interes ale publicului larg. Toate standurile s-au prezentat și în format virtual pe website-ul www.gaudeamus.ro;
▪ peste 500 de evenimente desfășurate deopotrivă în cele cinci spații special amenajate în incintă, cât și la standurile participanților. Totodată, s-au desfășurat activități interactive mai ales pentru cei mai tineri vizitatori.
▪ odată cu acordarea tradiționalelor trofee, s-au inițiat acțiuni noi, precum cea intitulată Invitați de nota zece: olimpicii României. Cu acest prilej, s-au acordat premii unui mare număr de elevi care au obținut rezultate excepționale la olimpiadele internaționale la diferite discipline. A fost primit cu interes și proiectul intitulat Pick-up a Secret Story, care a vizat strângerea de fonduri pentru susținerea activităților curente destinate achiziționării unor pachete de cărți al căror conținut a rămas secret până la momentul înmânării acestora. Cărțile semnate de autori au fost înmânate, într-o atmosferă deosebită, câștigătorilor concursurilor amintite.
Fără îndoială, o manifestare de amploarea Târgului „Gaudeamus” nu poate fi evaluată fără o minuțioasă analiză sociologică, însă, datele preliminarii permit să observăm că s-a manifestat un interes de masă față de recente apariții, dar și față de reeditări la o gamă deosebit de variată de genuri, de la beletristică, inclusiv poezie, până la istorie și memorialistică, de la științele exacte până la SF, de la culegeri de piese de teatru până la studii filosofice de mare profunzime. Din acest motiv, organizatorii consideră că s-au întâlnit, mai mult ca oricând, cererea și oferta, astfel încât au crescut șansele de a se echilibra piața de profil, cel puțin, în perioada imediat următoare.
Firește, nu e o simplă coincidență faptul că, în zilele desfășurării Târgului „Gaudeamus”, Ministerul Culturii a anunțat oficial că, în anul viitor, se va efectua o masivă achiziție de carte pentru bibliotecile publice din România existente atât în mediul urban, cât și în cel rural. În condițiile în care se înregistrează o diminuare a consumului de carte în format tipărit, statisticile consemnează, în schimb, o creștere a consumului în format digital. Conform sondajelor, peste 90% dintre tineri utilizează internetul, inclusiv pentru accesul la cartea digitală. Pentru amintitele achiziții s-au alocat 96 milioane de euro prin care, în 950 de localități, se va introduce internetul la punct fix, acolo unde nu exista până în prezent. Procedurile aferente vor avea loc în luna ianuarie 2024, astfel încât să fie posibilă realizarea proiectului în timp util în beneficiul iubitorilor de carte de pe întreg cuprinsul țării.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice