EEA: 250.000 de decese din UE sunt asociate particulelor fine din atmosferă
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Roza vânturilor
Poluarea cu particule fine a provocat aproximativ 250.000 de decese pe teritoriul Uniunii Europene pe parcursul anului 2021, a informat Agenția Europeană de Mediu (AEM), potrivit DPA, relatează Agerpres. Aceste decese puteau fi evitate dacă nivelurile de particule fine din atmosferă ar fi întrunit recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a anunțat AEM cu prilejul prezentării raportului său în cadrul celei de-a patra ediții a evenimentului Clean Air Forum, care a avut loc în orașul olandez Rotterdam.
''Deși s-au făcut pași importanți în ultimii ani pentru reducerea nivelurilor de poluare, cele mai recente date și informații disponibile arată că efectele poluării atmosferice asupra sănătății noastre rămân în continuare extrem de ridicate, ceea ce duce la decese și boli care pot fi atribuite poluării atmosferice'', a declarat directorul executiv al AEM, Leena Ylä-Mononen.
Potrivit estimărilor AEM, particulele în suspensie pot provoca afecțiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli pulmonare, cancer de plămâni și astm.
În plus față de particulele fine, raportul AEM a scos în evidență și poluarea cu dioxid de azot (NO2), generată în cea mai mare parte de mijloacele de transport și de ozonul de la nivelul solului. 52.000 de decese sunt atribuite dioxidului de azot, iar 22.000 au fost atribuite ozonului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc