EFAA: IFRS-urile și tratamentul contabil al întreprinderilor mici și mijlocii
Numărul 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017 » Direct de la sursă
Federația Europeană a Contabililor și Auditorilor pentru întreprinderi mici și mijlocii (EFAA) a prezentat raportul Efectul de domino – IFRS-urile și contabilitatea IMM-urilor cu prilejul unei mese rotunde ce a avut loc recent la Bruxelles. Întrunirea a reunit părți interesate din profesia contabilă europeană, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România fiind, de asemenea, reprezentat la eveniment.
Autorii raportului, Richard Martin, director ACCA pentru Raportare Corporativă și președintele Grupului de specialiști în contabilitate al EFAA, și Marie Lang, consilier specialist EFAA, au subliniat, în prima sesiune a mesei rotunde, că standardele de contabilitate pentru societățile cotate din Europa, IFRS-urile, au un impact profund asupra elaborării tratamentelor contabile pentru IMM-uri – așa-numitul „efect de domino”.
După cum se arată în raportul întocmit de cei doi specialiști, „schimbările de la nivelul contabilității IMM-urilor au fost motivate adesea de convergența la IFRS-uri, dar amploarea acestui efect de domino variază în funcție de factori, printre care modul în care statele au evaluat complexitatea contabilității și utilizarea prevederilor privind valoarea justă. În plus, efectul se resimte în timp și tendința este ca majoritatea IFRS-urilor recente să nu fie adoptate de întreprinderile mici și mijlocii”.
Au mai avut intervenții Andrew Watchman, director executiv al EFRAG și președinte TEG, Jean-Philippe Rabine, responsabil Politici pentru Contabilitate și Raportare financiară la Comisia Europeană, Luc Hendrickx, director pentru Politica întreprinderii și relații externe în cadrul organizației europene pentru IMM-uri – UEAPME, și Danielle Stewart, membră a Consiliului pentru Raportare Financiară.
Vorbitorii au evidențiat necesitatea de a se analiza atent efectul de domino relevat în raportul amintit. „Credem că dovezile existente trebuie luate în serios și că acest efect trebuie să ajungă pe agenda comunității organismelor de normalizare contabilă din Europa”, a subliniat Paul Thompson, director EFAA.
Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile pe site-ul EFAA.
Despre EFAA: Federația Europeană a Contabililor și Auditorilor pentru întreprinderi mici și mijlocii reunește organizații naționale ale contabililor și auditorilor ai căror membri individuali furnizează servicii profesionale în special pentru IMM-uri din Europa. EFAA are 16 membri europeni și reprezintă peste 370.000 de contabili, auditori și consultanți fiscali din Europa și din alte regiuni.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național