EFE: Prețul energiei electrice a crescut de patru ori în 2021, în Europa Occidentală
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Lumea în care trăim
Creșterea cotațiilor la gaze și drepturi de emisii de CO2 în Europa, în 2021, a provocat o majorare fără precedent a prețurilor angro la electricitate, care au ajuns să fie de patru ori mai mari comparativ cu cei cinci ani anteriori în Spania, Franța, Germania sau Marea Britanie, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Creșterea a fost generalizată în toate marile economii avansate, astfel că, potrivit indicelui Agenției Internaționale a Energiei (IEA), majorarea a fost de 64% dacă se compară cu această perioadă de referință, dar în nicio regiune atât de „exagerată” ca în Europa Occidentală.
În raportul său semestrial privind piețele de electricitate, IEA semnalează că în țările nord-europene prețurile angro au fost în ultimul trimestru din 2021 aproape triple față de cele din ultimele trei luni din anii 2016-2020. Dar, cu o medie de 96 de euro pe MWh, prețurile din această regiune au rămas la jumătate față de cele din Europa Occidentală.
În Statele Unite sau în Japonia, creșterile din ultimul trimestru al anului trecut au fost de 75%, respectiv 80%. În Australia avansul a ajuns la 174% în trimestrul al doilea, din cauza problemelor legate de lipsa de cărbune, dar s-au rezolvat și asta s-a tradus ulterior printr-o scădere de 50% până în trimestrul patru.
După ce a scăzut ușor în 2020, din cauza crizei provocate de covid, cererea globală de electricitate a crescut în 2021 cu 5,7%, ceea ce reprezintă cel mai mare avans dintr-un an în termeni absoluți (1.500 terawatti) și în termeni relativi cel mai semnificativ începând din 2010, când lumea se recupera după criza financiară. Numai China a fost responsabilă pentru jumătate din această creștere mondială a consumului, mai scrie EFE.
Pentru a răspunde la această cerere globală mare, s-a recurs în special la cărbune (+8,6%), sistemul care generează cel mai mult dioxid de carbon. Consecința a fost că 2021 a devenit anul în care electricitatea a atins recordul de emisii de gaze cu efect de seră, cu o creștere de 6,8%.
Regenerabilele au avut un avans de 6,2%, dar într-un ritm inferior consumului, și același lucru s-a întâmplat și în cazul energiei nucleare (+3,5%) și gazelor (+2,1%).
IEA estimează că anul acesta și în următorii doi ani consumul va continua să se majoreze, dar cu un ritm inferior, de 2,7%. De asemenea, emisiile vor fi în creștere, dar mai mică (de 0,2% anual) deoarece expansiunea așteptată a regenerabilelor (la 7,8%) nu va împiedica un avans al utilizării cărbunelui (la 0,3%) și gazelor (0,7%). Și în sectorul energiei nucleare se va înregistra un progres în ritm de 1,1%.
Cărbunele va continua să piardă teren semnificativ în America (-6,7% anual) și în Europa (-10,7%), dar această scădere va fi compensată deoarece în China și India vor continua să fie puse în funcțiune noi centrale pe cărbune.
Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, avertizează că, pentru a ajunge la emisii nete de carbon zero în orizontul lui 2050, aceste vor trebui reduse cu 55% până în 2030, însă, dacă nu va exista o schimbare radicală de politică din partea guvernelor, în realitate în următorii trei ani emisiile se vor menține la același nivel.
„Asta nu numai că subliniază cât de departe suntem de drumul pentru emisii zero până în 2050, dar și pune în evidență schimbările masive necesare pentru ca sectorul de electricitate să își îndeplinească rolul fundamental în decarbonizarea sistemului energetic”, a semnalat Fatih Birol.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane