EFE: Uniunea Europeană a găsit în Orientul Mijlociu o alternativă „de încredere” la gazul rusesc
Telex » Știri 16 iunie 2022
Uniunea Europeană a semnat un acord pentru a importa gaze naturale din Israel, prin Egipt, anticipând că aceasta ar fi o alternativă „de încredere” și pe termen lung la importurile din Rusia, provenită, în mod paradoxal, din una dintre regiunile cele mai instabile din lume, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres. „Aprovizionarea cu energie, care în mod tradițional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud și est”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înțelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor. „Suntem în procesul de a diversifica total sursele de aprovizionare cu combustibili fosili, de la Rusia spre alți furnizori de încredere și dumneavoastră sunteți unul”, a adăugat oficialul CE, făcând referire la problema dependenței de gazul rusesc pe care o are UE din cauza conflictului apărut ca urmare a războiului din Ucraina.
Memorandumul va permite ca Israel, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deține în apele sale teritoriale din Mediterană, dar care nu dispune de gazoducte spre UE, să-și canalizeze resursele spre conducta pe care o are spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate și vor pleca spre Europa.
Autoritățile israeliene au dat asigurări că pot furniza circa un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european.
Acordul a fost semnat de ministrul egiptean al Petrolului și Resurselor Minerale, Tarek al Mulla, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, și ministrul israelian de resort, KarineElharrar, care a spus că „este prima dată când există o cerere de exporturi masive de gaze naturale din Israel către Europa”.
Conform unui comunicat al Ministerului israelian al Energiei, Memorandumul, care are o valabilitate de trei ani și va fi reînnoit automat pentru alți doi ani, nu împiedică exporturile de gaze ale celor două țări din Orientul Mijlociu către alte destinații.
Von der Leyen a estimat că „acesta este începutul unei lungi și de succes istorii în regiune” și a subliniat că „această cooperare energetică regională între țările din Mediterana Orientală și Uniunea Europeană va aduce noi investiții, infrastructură comună și piețe mai deschise”.
Kadri Simson a recunoscut, la inaugurarea reuniunii Forumului Gazelor din Mediterana Orientală, la care a asistat în calitate de invitat, că „niciun exportator individual nu ar putea înlocui volumele pe care UE le-a importat din Rusia”. Însă, Von der Leyer a semnalat că această colaborare cu Israel și Egipt va permite economii de bani, ceea ce va însemna „o investiție mai eficientă”, în fața a obiectivului de „a produce energie mai multă, mai fiabilă și mai accesibilă pentru consumatorii europeni”. În plus, a afirmat că această asociere cu Israel și Egipt se extinde și la procesul de tranziție spre energii mai curate și a dat drept exemplu conducta egipteano-israeliană „care transportă gaze, dar trebuie pregătită pentru a transporta hidrogen”. Și a reamintit că Egipt și UE intenționează să inițieze „o asociere în materie de hidrogen” la următoarea reuniune COP27, care va avea loc în noiembrie în orașul egiptean Sharm el-Sheikh.
„Dumneavoastră aveți o abundență de resurse naturale, aveți soare, vânt, energie pe bază de hidrogen”, a explicat pentru a sprijini afirmația sa privind schimbarea surselor de aprovizionare cu energie din nord spre regiunea Mediteranei Orientale.
Elharrar a declarat că memorandumul recent semnat reprezintă „o afirmație pentru cei care văd în regiunea noastră doar aspecte negative, precum divizări și conflict” că „paradigmele se schimbă” în regiune.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice